Za 20 godina umetnici donirali više od 1.250 radova

Jubilej likovne kolonije. Kada su pre dve decenije, nastavnici novosadske škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika, pokrenuli likovnu koloniju, nisu ni slutili da će oboriti sve rekorde.

Umetnici i nastavnici škole na proslavi jubileja

 

Jubilej likovne kolonije.

Kada su pre dve decenije, nastavnici novosadske škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika, pokrenuli likovnu koloniju, namereni da „pojačaju“ školski budžet i decu ometenu u razvoju kao i osobe sa invaliditetom neposrednije povežu sa umetnošću, nisu ni slutili da će oboriti sve barijere i rekorde.

Jer, sabiranjem rezultata na jučerašnjoj, 20. po redu, jubilarnoj likovnoj koloniji „Na kanalu između dva mosta“, ispod crte obrela se brojka od čak 425 umetnika koji su učešćem za 20 godina donirali više od 1.250 radova.

Pored toga, možda još značajnije je, da su generacije učenika neposredno uz slikare, vajare i grafičare sticala nova znanja iz oblasti umetnosti i pronicali u tajne likovnog stvaralaštva.

– Pored saradnje za značajnim poslenicima našeg društva na svim nivoima, koja je doprinela edukaciji i suočenju problema osoba sa smetnjama u razvoju, ostvarili smo dugotrajno prijateljstvo sa umetnicima – kaže mr Slavica Marković, direktorka škole i uz Miodraga Miljkovića, akademskog slikara i profesora likovne kulture u školi, inicijator ideje o koloniji. – Održali smo izložbe u prostorijama naše škole, Srpskom narodnom pozorištu, na komandnom brodu ratne rečne flotile „Kozara“, „Spensu“, Muzeju Vojvodine, Zgradi banovine, Društvu književnika Vojvodine, u Čortanovcima, na Osovlju… Jednako tako organizovali smo i uspešne aukcije slika.

Prihodi ostvareni na aukcijskim prodajama išli su u humanitarne svrhe, za kreativne radionice u okviru školskog programa, ali i za dodatno opremanje neophodnim sadržajima za učenike.

Na jubilarnom, 20. sazivu kolonije u selekciji Miljkovića, za vikend se u „Plavoj sali“ škole okupilo više od 50 umetnika.

Objavljeno: 27.06.2016.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: S. Bajić