Telenor fondacija obezbedila Kompjutere i internet Domu za decu i omladinu sa oštećenjima sluha

Osam računara i internet potreban za njihovo korišćenje uručeni su 25. maja ovom domu, kao deo saradnje između Telenor fondacije i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

 

 

Deca koja su smeštena u Domu za decu i omladinu sa oštećenjem sluha moći će na lakši i brži način da dođu do informacija, edukuju se, komuniciraju i pretražuju internet zahvaljujući projektu „Budi deo dobre komunikacije” Telenor fondacije.

Osam računara i internet potreban za njihovo korišćenje uručeni su 25. maja ovom domu, kao deo saradnje između Telenor fondacije i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

„U Domu, pored brojnih radionica, postoji  i internet klub – kompjuterska radionica, gde će računari biti instalirani. Deca će imati mogućnost da prilikom učenja upotpune informacije i dođu do novih saznanja, a u slobodno vreme moći će da pretražuju zanimljive sadržaje, kao i da komuniciraju s porodicom i prijateljima“, kaže Jelena Gajić, zamenica direktora Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Dom za decu i omladinu sa oštećenjem sluha nalazi se u Beogradu i deo je Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Dom postoji od 1958. godine i trenutno su u njemu smeštena 52 deteta.

„U Srbiji, prema nezvaničnim podacima, živi oko 100.000 gluvih i nagluvih osoba i jedan od ciljeva Telenor fondacije jeste da podigne svest društva o izazovima s kojima se oni svakodnevno suočavaju. Takođe, verujemo da nove tehnologije i digitalna rešenja mogu umnogome da doprinesu kvalitetu života gluvih i nagluvih osoba, kojima internet predstavlja jedno od najvažnijih sredstava komunikacije. Zato smo krajem prošle godine otpočeli stratešku inicijativu s ciljem da im obezbedimo lakši pristup digitalnim komunikacijama. U narednom periodu planiramo da nastavimo s podrškom toj zajednici i budemo njen pravi partner u daljem razvoju“, kaže Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.

U okviru inicijative za podršku gluvim i nagluvim osobama otvoren je i Telecentar, prvi onlajn prevodilački centar za znakovni jezik na Balkanu, obezbeđeni su aparati za rani skrining sluha za tri porodilišta u Srbiji i pokrenuta je kampanja s ciljem podizanja svesti o izazovima s kojima se gluve osobe suočavaju u svakodnevnom životu.

Telenor fondacija osnovana je 2007. godine i od tada je ostvarila više od 350 partnerstava. Putem Fondacije, Telenor ulaže u Srbiju i ostaje posvećen cilju da obezbedi pristup internetu što većem broju ljudi.

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

Izvor: www.beta.rs