Подршка стигла од сликара, мачевалаца и Града

Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама свечано je уручена новчана донација, прикупљена продајом слика академских сликара који су их начинили на ликовној колонији у оквиру недавно завршеног Европског првенства у мачевању за кадете и јуниоре у Новом Саду.

 

Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама свечано je уручена новчана донација, прикупљена продајом слика академских сликара који су их начинили на ликовној колонији у оквиру недавно завршеног Европског првенства у мачевању за кадете и јуниоре у Новом Саду.

Чек на 170.000 динара председници Удружења др Милки Будаков уручили су шеф кабинета градоначелника Александар Петровић, потпредседник Мачевалачког савеза Војводине Дејан Руски и Драган Лазић из Црвеног крста Новог Сада.

– Европско првенство у мачевању за кадете и јуноре било је и прошло, и иза себе оставило неизбрисиви траг и веома лепе успомене, како из спортског аспекта, тако и из хуманог – истакао је том приликом Петровић. – Негде на средини такмичења имао сам част да отворим малу ликовну колонију и обећали смо да ће сав приход од слободне продаје слика бити уручен новосадском Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама. Износ чека од 170.000 динара није у првом плану, није претеран, али није ни занемарљив. Битна је воља и жеља, једно уметничко срце да се помогне корисницима тог удружења, којих има двадесетак и које животна судбина није нимало мазила. Шампионат је оборио све рекорде, први пут било је више од хиљаду такмичара – њих 1.035 – из целе Европе и честитамо организаторима, али и академским сликарима, а било их је осам, који су покренули ту ликовну колонију. Честитам и Црвеном крсту Новог Сада, преко којег је ишла организација ове помоћи, односно захвални смо свим учесницима у тој лепој и незаборавној причи. Желим удружењу и његовим члановима да у срећи и задовољству распореде овај новац који је отишао у праве руке.

– Наш дневни боравак има традицију дужу од деценије, док само удружење постоји 54  године – рекла је др Будаков. – Град може бити поносан на нас. У дневном боравку имамо места за двадесетак штићеника, док су реалне потребе веће. Изузетно смо захвални донаторима и људима добре воље за новац који добијемо те тако и Граду, који је имао разумевања да одвоји новац баш за нас. Он ће бити искоришћен на прави начин за наше кориснике, који имају од 27 до 45 година и који сваког дана бораве овде од 8 до 13 часова. Анимирају их стручна лица: имамо двадесетак високообразованих и стручних волонтера, дефектолога, педагога, логопеда, психолога који раде с корисницима да их оспособе за функционисање и самосталност у друштву, у овом времену када би требало да су видљиви и корисни чланови друштва.

– Како се мачевалачки шампионат ближио почетку, тако нам се јављало све више људи добре воље да нам помогну – казао је Дејан Руски. – То су учинили и академски уметници из Србије и одатле је дошла идеја да направимо ликовну колонију која би обогатила наш шампионат једним хуманим гестом јер смо одлучили да новац од продаје слика донирамо у хумантиране сврхе, а Црвени крст је предложио да помогнемо ову установу и ево нас.

Штићеници Удружења за помоћ МНРО приредили су представу за госте, којима су уручени и ручни радови корисника дневног боравка, као и захвалнице.

С. Крстић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Krstić