Osobe sa invaliditetom uključiti u sve sfere života

Svaka ideja koja pomaže normalniji život osoba sa invaliditetom, uvek će imati podršku Ministarstva rada.

 

Svaka ideja koja pomaže normalniji život osoba sa invaliditetom, uvek će imati podršku Ministarstva rada.

Politika tog Ministarstva je da osobe sa invaliditetom budu uključene u sve sfere života, izjavio je 17.marta ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je, obilazeći štand Auto-moto saveza Srbije, na Sajmu automobila, na kome je izložen automobil opremljen komandama za osobe sa invaliditetom, istakao da je na društvu i državi da omoguće osobama sa invaliditetom da koriste sve segmente života, da se u najvećoj mogućoj meri približe ispunjenju onoga što bi se nazvalo uobičajenim aktivnostima.

„Ovi ljudi umeju da voze, polažu, oni imaju vozačke dozvole. Na nama je da pomognemo da to znanje bude primenjeno, i da budu u stanju da ispunjavaju svoje svakodnevne životne obaveze. Zato želim da se zahvalim Auto-moto savezu Srbije, sa kojima već duže vreme zaista dobro sarađujemo, i posebno kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom u saobraćaju“, rekao je Vulin.

On je najavio prvi trenažer, na kome će osobe sa invaliditetom moći da se obuče, da nauče da voze i da polažu.

„To je velika promena. Možda meni i vama to ne izgleda kao velika stvar, ali to jeste velika promena i velika stvar i korak ka onome što svi zajedno sanjamo, da osobe sa invaliditetom u potpunosti koriste sve ono što koriste i svi ostali“, naglasio je Vulin.

Dodao je da su ručne komande i pristup njima nešto na čemu moraju da radimo svi zajedno, kao i da nije dovoljno rešiti samo jednu stvar, niti je moguće da sve uradi samo jedno ministarstvo.

„Tu mora da se ukljuci RFZO, naravno i ministarstvo rada koje je resorno i brine o osobama sa invaliditetom, ali svakako i druga ministarstva, kada je u pitanju zakonska regulativa i bezbednost saobraćaja. Treba da razgovaramo i sa osiguravajućim kućama, koje treba da prepoznaju potrebu i ovakvih sredstava, u cilju sprečavanja nesreća i sigurno ćemo razgovarati o tome“, rekao je ministar.

Direktor AMS S Mirko Butulija naglasio je da je problem invalida u saobraćaju mnogo kompleksniji od samih komandi i rekao da postoje zakonski okviri koji treba da se promene, da se preciziraju i definišu još neke stvari oko obuke i polaganja vozačkih ispita osoba sa invaliditetom.

„Suština rešenja biće i ove komande koje zaista izgledaju odlično i omogućavaju normalnu i bezbednu vožnju, za razliku od sadašnjih trendova, gde u principu osobe sa invaliditetom same prave od raznih gedora, šipki i ne znam ni ja čega, moraju nekako da se snađu da voze, a time rizikuju i svoj i živote ostalih učesnika u saobraćaju“, rekao je Butulija.

Smatra da će u narednom periodu zajedničkom inicijativom predstavnika osoba sa invaliditetom, Ministarstva rada i AMS, pokušati da se pomogne koliko može i da će rešiti te probleme i da će osobe sa invaliditetom moći i bezbednije da se voze, a sa druge strane, kako je istakao, da budu i ravnopravni partneri u privredi, kao i svi ostali.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević naveo je da je do sada u Srbiji, postojanje ručnih komandi i pomoći za osobe sa invaliditetom nije bilo regulisano, postojale su razne improvizacije koje su osobe sa invaliditetom radile.

„Ovakve ručne komande zahtevaju podršku države i očekujemo da ćemo u narednom periodu uspeti da se dogovorimo da država refundira troškove ugradnje ovakvih komandi i da onda sve osobe sa invaliditetom imaju bezbedna vozila i da ne ugrožavaju ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju“, rekao je Pajević.

Objavljeno: 17. mart 2016.

Izvor: Studio B, Tanjug

Izvor: www.studiob.rs