Na trci uoči Sajma i osobe sa invaliditetom

Na Beogradskom sajmu 12. marta je održana tradicionalna trka „Pres reli Srbija“, kao uvertira predstojećem Sajmu automobila, a u kojoj su ove godine prvi put učestovale i osobe sa invaliditetom.

 

Na Beogradskom sajmu 12. marta je održana tradicionalna trka „Pres reli Srbija“, kao uvertira predstojećem Sajmu automobila, a u kojoj su ove godine prvi put učestovale i osobe sa invaliditetom.

BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu 12.marta je održana tradicionalna trka „Pres reli Srbija“, kao uvertira predstojećem Sajmu automobila, a u kojoj su ove godine prvi put učestovale i osobe sa invaliditetom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zahvalio se organizatorima što su osobama sa invaliditetom, koji su u trci učestvovali u prilagođenim automobilima, omogućili da pokažu kako se bori, živi, takmiči i pobeđuje ono što svima deluje nesavladivo.

„Ovo su hrabri ljudi, kako voze, ne znam, da li će biti brži ili sporiji, ne znam, ali znam da će dati sve od sebe, a to je valjda ono što se računa i što razlikuje jednog čoveka od drugog čoveka“, rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da je Vlada Srbije ove godine obezbedila više od 700 miliona dinara za subvencionisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom i pozvao poslodavce da iskoriste te subvencije i pomognu da se ti vredni i hrabri ljudi zaposle.

Rekao je i da je 7. marta raspisan konkurs u vrednosti od 149,5 miliona dinara za kupovinu i refundaciju troškova za kupovinu repromaterijala za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Trku, u kojoj je po prvi put učestvovalo 12 osoba sa invaliditetom, organizovali su Udruženje novinara Srbije i Beogradski sajam, a Nino Brajović iz tog udruženja rekao je da je današnja trka za sada najuspešnija, jer je okupila 60 učesnika.

„Ono o čemu novinari vode posebno računa je socijalna odgovornost, pa od ove godine u trci učestvuju i osobe sa invaliditetom. Želimo da pomognemo tim ljudima, da se iskažu i u ovoj disciplini, a novinari pomažu i time što ih školujemo za veb novinarstvo, veb preduzetništvo, veb marketing. Današnja trka je dokaz te naše želje da pomognemo osobama sa invaliditetom“, rekao je Brajović.

I Zoran Lupšić iz Beogradskog sajma je ocenio da će današnja trka ostati zabeležena po učešću još jedne kategorije vozača – osoba sa invaliditetom.

Ova tradicionalna manifestacija je prava uvertira za velike događaje koji nam predstoje – Sajam automobila i motocikala, koji je će oboriti sve rekorde kada je taj sajam u pitanju po broju prisutnih automobila i moto brendova“, rekao je Lukšić.

Dodao je da će ljubitelji automobila imati prilike da vide 40 novih automobila i 35 novih modela motocikala.

Predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija rekao je da je trka najbolji način za najavu predstojećeg Sajma automobila, navodeći i da taj savez na inicijativu ministra Vulin, pored akcija koje sprovodi, ukazuje i na potrebe mobilnosti osoba sa invaliditetom.

Janoš Nađ, ratni vojni invalid prve grupe, rekao je da mu je bila velika čast da učestvuje u trci, a još veća što se ministar Vulin vozio sa njim u automobilu.

Nađ se Vulinu zahvalio što je potpisao i omogućio najteže stradalim ratnim vojnim invalidima da dobiju specijalna kolica koja će im omogućiti da produže svoj životni vek.

„To su kolica od životnog značaja za te ljude i to je nešto što je urađeno u Srbiji prvi put. Nigde u celoj bivšoj SFRJ se nije tako nešto desilo“, rekao je Nađ.

www.youtube.com/watch?v=24rGHEu6RQg

Objavljeno: 12. marta 2016.

Izvor: www.tanjug.rs