Кобила Мицика за рекреацију и терапију

Дом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику добио је од женског хуманитарног Лајонс клуба „Милева Марић Ајнштајн” кобилу Мицику и од клуба „Неопланта” седло.

 

Дом за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику добио је од женског хуманитарног Лајонс клуба „Милева Марић Ајнштајн” кобилу Мицику и од клуба „Неопланта” седло.

Захваљујући тим поклонима, биће обогаћен обим услуга за кориснике Дома, а кобилу ће користити у рекреативне и терапијске сврхе.

– Ми смо до пре две године имали старог коња и од тада смо тражили начин да обновимо услугу јахања за наше кориснике јер особе с физичком и менталном ометеношћу остварују благотворан контакт с том животињом – рекао је директор Дома Зоран Арбутина.

За коња или кобилу који служе у такве сврхе најбитније је да су добро издресирани, здрави, као и да буду питоми и умиљати.

– Током прошлогодишње посете Дому приметила сам да имају шталу за коње и услове за јахање, а будући да се и сама бавим јахањем, у сарадњи с Радославом Бурсаћем, који узгаја коње, одлучили смо да донирамо једну кобилу – рекла је чланица Лајонс клуба „Милева Марић Ајнштајн” Маја Жикић.

Она је додала да су бирали кобилу која је нижа, јака, ширег трупа и доброг карактера те да је та потрага трајала готово годину. Кобила је намењена за потребе штићеника који болују од церебралне парализе, разних облика инвалидитета и аутизма.

Иначе, Лајонс клуб из Србије део је интернационалног удружења које је важан члан Уједињених нација. У оквиру хуманитарних акција које су планирали да остваре током марта, поклониће ултразвучни апарат за Одељење за радиолошку дијагностику Институту за здравствену заштиту деце и омладине у Новом Саду, као и 120 специјалних антидекубиталних душека и комплета постељина за потребе најстаријих суграђана који живе у Геронтолошком центру „Нови Сад”.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački