Manjak parking mesta za invalide

Novi Sad – Ako pitate novosadske vozače koji je problem broj jedan u saobraćaju u Novom Sadu, većina će ih verovatno odgovoriti isto – manjak parking mesta.

 

Novi Sad – Ako pitate novosadske vozače koji je problem broj jedan u saobraćaju u Novom Sadu, većina će ih verovatno odgovoriti isto – manjak parking mesta.

Isti problem dele i osobe sa invaliditetom vozači, jer parking mesta namenjenih njima ima samo 400.

U Novom Sadu trenutno postoji oko 8.500 parking mesta, od kojih je oko 400 namenjeno osobama sa invaliditetom. Pored nedovoljnog broja mesta, kao jedan od problema koji se javlja jeste i onaj o nepropisnom izdavanju dozvola za parkiranje na obeleženim mestima za osobe sa invaliditetom, ali i ono o nepoštovanju obeleženih mesta.

U Novom Sadu postoji više parking mesta za osobe sa invaliditetom nego što je to Zakonom predviđeno. Međutim, mišljenja osoba koje se svakodnevno suočavaju sa ovim problemom jeste da je taj broj nedovoljan i da je problem i saobraćajna kultura koja se ne poštuje.

Stanovnici na teritoriji grada Novog Sada koji mogu da dobiju nalepnicu za označeno praking mesto su iz kategorije – kojima su ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom oštećeni 70 odsto. Lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije, cerebralne praralize, oštećenja vida najmanje 90 odsto, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata od 1. do 4. grupe invalidnosti.

Nalepnica se izdaje za označavanje jednog vozila osobe sa invaliditetom, odnosno člana zajedničkog domaćinstva. Iz udruženja para i kvadriplegičara, gradske zajednice Novog Sada smatraju da vrlo često dolazi do zloupotrebe prilikom izdavanja kartica.

Kao jedno od ključnih pitanja koje se godinama unazad postavlja jeste i ono gde se izgubila saobraćajna kultura? Te smo vrlo često svedoci da se na obeleženim mestima za osobe sa invaliditetom zatiču vozila koja nemaju dozvolu za parkiranje na tim mestima.

Ukoliko osobe sa invaliditetom ne mogu da pronađu mesto za parking na adekvatno obeleženim mestima, njima je dozvoljeno da se parkiraju i na drugim regularnim mestima za parking. U tom slučaju mesto se ne naplaćuje i vreme za zadržavanje vozila nije ograničeno, poručuju iz Parking servisa Novi Sad.

Objavljeno: 29.09.2015.

Izvor: www.rtv.rs

www.youtube.com/watch?v=WlANTfl98zc