Diskriminacija. Nije bilo srećnijeg dečaka od Filipa kad je saznao da s drugarima ide na more. A onda mu je na put stao grad Čačak

Čačanka Marijana Dimitrijević tužiće grad za diskriminaciju, jer njenom sinu Filipu (10), obolelom od cerebralne paralize, nisu dali da letuje s drugarima.

Dečakova dosadašnja personalna asistentkinja nudila je da bez naknade povede Filipa, ali je problem bio smeštaj u odmaralištu: Marijana i Filip

Čačanka Marijana Dimitrijević tužiće grad za diskriminaciju, jer njenom sinu Filipu (10), obolelom od cerebralne paralize, nisu dali da letuje s drugarima.

Filip Dimitrijević je po sistemu inkluzivnog obrazovanja završio četvrti razred OŠ „Sveti Sava“ u Atenici. Njegova majka smatra da je on imao pravo da letuje s drugovima iz odeljenja u Ulcinju, i to po dva osnova: pravilnika o letovanju – kao svršeni učenik četvrtog razreda i kao pripadnik grupacije dece s posebnim potrebama.

– Suprug i ja svake godine vodimo Filipa na more, ali njemu je bilo stalo da ide s drugarima iz odeljenja koji su mu sve na svetu. Nije bilo srećnijeg dečaka kada smo mu rekli da će možda s njima ići na more. Međutim, ubrzo nam je iz škole stigao odgovor da od Filipovog letovanja neće biti ništa pošto nije bilo mogućnosti za angažovanje personalnog asistenta, koji je Filipu neophodan. Kada je to čuo, kao da su mu potonule sve lađe. Danima je bio nesrećan – priča majka Marijana.

Ona kaže i da se njegova dosadašnja personalna asistentkinja bez naknade nudila da ga povede, ali je problem bio smeštaj u odmaralištu.

Zbog svega, porodica Dimitrijević planira da tuži Gradsku upravu, koju smatra odgovornom za „diskriminaciju deteta“.

– Oni su morali da predvide bilo kojom tačkom pravilnika ili da naglase da deca u inkluziji nemaju pravo na letovanje ili da ne može da im se obezbedi pratilac. Nije mi stalo da naplatim novac, želim da ih nateram da decu s posebnim potrebama tretiraju kao i njihove zdrave vršnjake – navodi ogorčena majka.

Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Nadežda Vuksanović kaže da nijedno dete s posebnim potrebama nije bilo uskraćeno za letovanje u odmaralištu u Ulcinju, ali da je vlasnik odmarališta, Predškolska ustanova „Radost“, napravila raspored po kom ta deca idu u posebnoj smeni sa Specijalnom školom „1. novembar“.

– Letovanje dece nije u okviru školskog programa, a mi smo pravilnikom predvideli da ta deca imaju pravo na besplatno letovanje. S organizatorom je dogovoreno da deca s posebnim potrebama i njihovi roditelji besplatno letuju o trošku grada, ali u smeni u kojoj će biti samo osobe s posebnim potrebama. Takvi su uslovi letovanja – kaže Vuksanovićeva.

Marijana Dimitrijević zgranuta je činjenicom da nadležne gradske vlasti na takav način selektiraju decu.

Treba da imaju isti tretman

– Ništa drugo ne želim nego da u ovom društvu bolesna deca imaju isti tretman kao i zdrava. Zašto se oni guraju u stranu? Zašto ih izopštavaju iz društva? Zašto je zdravo dete vrednije od bolesnog? Nemojte ih gaziti i dodatno im upropašćavati život – poručuje ona.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Vladimir Nikitović