OTVORENA ULICA VOJVODE STEPE Autobusi voze od sutra, tramvaji od sledeće nedelje

Ulica vojvode Stepe je otvorena za automobilski saobraćaj posle 13 meseci koliko je trajala rekonstrukcija te ulice… Dok je većina građana zadovoljna završenim radovima u ovoj ulici, predsednica Udruženja slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“ Vesna Nestorović, je poručila da se stidi kako je staza za slepe i slabovide urađena.

Ulica vojvode Stepe  je otvorena za automobilski saobraćaj posle 13 meseci koliko je trajala rekonstrukcija te ulice. Građani već od 01. avgusta mogu da računaju na prevoz autobusima GSP, dok će tramvajski saobraćaj zvanično početi sa radom sredinom sledeće nedelje zbog završnih radova na šinama.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je Ulicu vojvode Stepe, svečano je otvorio i zahvalio se okupljenim građanima Voždovca „na strpljenju da izdrže jednogodišnje radove“.

Dok je većina građana zadovoljna završenim radovima u ovoj ulici, predsednica Udruženja slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“ Vesna Nestorović, je poručila da se stidi kako je staza za slepe i slabovide urađena. Vesna Nestorović u svom obraćanju nije krila svoje nezadovoljstvo pred okupljenim građanima i novinarima.

– Razočarana sam kako je staza za slepe urađena. Ko je dogovorio kako treba da se postavljaju kocke? Oni ne znaju čemu šta služi i nisu smeli da puste ovakav projekat – rekla je Nestorović koja i živi u Ulici vojvode Stepe.

Ona je tom prilikom želela gradonačelniku da pokloni štap i povez za oči kako bi on mogao da ih uruči projektantima koji su pravili neadekvatnu stazu za slepe i slabovide u Ulici vojvode Stepe.

Mali je odbio da uzme štap rečima da je on drugima potrebniji, dok je povez zadružao.

– Besan sam i ljut na projektante. Ne mogu da verujem da je neko projektovao a nije mogao da izađe na teren i da se uveri kako to izgleda. Slažem se da staza nije dobro urađena. Projekat po kom su izvođeni radovi je iz 2011/2012 godine i nije mogao da se menja. Izvođač ima garantni rok od dve godine i za to vreme će sve biti ispravljeno, a na prvom mestu je staza za slepe i slabovide – rekao je Mali.

Mali je pozvao Vesnu Nestorović na sastanak da zajedno prođu sve nepravilosti staze za slepe i slabovide i obećao je da će taj problem biti prioritetan za rešavanje u toj ulici.

Na otvaranju Ulice vojvode Stepe prisustvovao je veliki broj građana, koji su  uglavnom zadovolji radovima, a najviše ih je zanimalo kada će biti pušten autobuski i tramvajski saobraćaj u ovom delu Beograda.

– Tramvaji će početi da saobraćaju u narednih pet dana čim budu završeni radovi na kontaktnoj mreži i šinama, dok će autobusi saobraćati od sutra – najavio je gradonačelnik.

Mali je dodao da je gradska vlast želi da rekonstruiše sve bulevare i najavio da će nakon obnove Bulevara oslobođenja biti rekonstruisana Ruzveltova i ulica Kraljice Marije.

– Cilj je da u naredne tri godine sve saobracajnice važne za tramvajski saobraćaj budu obnovljene – rekao je gradonačelnik Mali.

On je obišao i novootvoreno dečje igralište i česmu kod crkve koja je postavljena na inicijativu najmlađih stanovnika Vojvode Stepe.

– Deca su se obratila da nemaju česmu gde da piju vodu što ubuduće neće biti slučaj – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Na novinarsko pitanje da li će vlasnici lokala u Vojvode Stepe dobiti neko obeštećenje jer su imali loše uslove za poslovanje, Mali je rekao da se razgovori sa njima već vode i da će u budžetu za 2016. godinu postojati olakšice za njih.

Mali je rekao da je „Zelenilo Beograd“ u Vojvode Stepe sredilo 39 lokacija – parkića, igrališta, dve staze oko crkve, postavilo česme…

On je za oktobar najavio tender za izvođača radova za rekonstrukciju Slavije i Bulevara oslobođenja.

– Ne želimo da imamo projektanta koji će praviti greške poput postavljanja kocki za slepe – rekao je Mali.

Za novinare koji su zajedno sa čelnicima grada obišli Ulicu vojvode Stepe bila je organizovana vožnja tramvajem.

Građani ove ulice koji su tom prilikom ugledali tramvaj na šinama posle više od godinu dana bili su reklo bi se, prijatno iznenađeni jer su se osmehivali i mahali za tramvajem.

Otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretari i direktori gradskih preduzeća, kao i veliki broj Voždovčana.

Rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe počela je prošle godine 11. jula i trebalo je ovog leta istog datuma da bude završena. Međutim, rok je produžen, a po svoj prilici stanovnici ove ulice i naredne dve godine moraće da budu strpljivi kako bi se završile i „popravke“.

Objavljeno: 31. 07. 2015. godine

Izvor: www.blic.rs

Autor: V.D. / J.M.