Održana trka u rafting veslanju, učestvovao i Vulin

Trka u rafting veslanju kod Ljubovije održana je 25. jula u okviru Međunarodne drinske regate za osobe sa invaliditetom, uz učešće ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina.

Trka u rafting veslanju kod Ljubovije održana je 25. jula u okviru Međunarodne drinske regate za osobe sa invaliditetom, uz učešće ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina.

LjUBOVIJA – Trka u rafting veslanju kod Ljubovije održana je 5. jula u okviru Međunarodne drinske regate za osobe sa invaliditetom, uz učešće ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina.

Takmičenje u rafting veslanju za osobe sa invaliditetom na kome je bilo 36 učesnika, ove godine je prvi put održano, a predstavnicima tri najbolje ekipe pehar je uručio Vulin, dok su svi učesnici dobili medalje.

Vulin je posle trke, koja je završena u etno selu Vrhpolje pored Ljubovije, poručio da je ponosan na učesnike trke zbog snage kojom savladavaju svoj hendikep i zbog vedrine sa kojom se nose sa životom koji često nije bio fer prema njima.

„Ovo društvo brine i vodi računa o osobama sa invaliditetom i njihovim organizacijama i učiniće sve da u svakodnevnom životu oni to i osete“, rekao je Vulin Tanjugu.

Izrazivši zadovoljstvo što je mogao da učestvuje u trci, Vulin je rekao da osobe sa invaliditetom nisu nikakav teret ovog društva, nego njegov ravnopravni deo.

Vulin je rekao da će ministarstvo pomoći koliko god bude moglo da se realizuje  pokrenuta inicijativa o evropskom takmičenju osoba sa invaliditetom u raftingu na Drini, navodeći da će to biti prilika da dovedu prijatelje iz sveta.

Kako je naveo, ministarstvo veoma vodi računa o invalidskom pokretu i o organizacijama osoba sa invaliditetom, i o njihovom boljem životu.

Vulin je rekao da je prošle godine zaposleno više od 4.000 osoba sa invaliditetom i izrazio nadu da će ih ove godine biti još više.

Navodeći da je ministartsvo ove godine izdvojilo više od 300 miliona dinara za rad svih organizacija osoba sa invaliditetom, Vulin je rekao da postoji stalni konkurs koji svakog meseca pomaže rad tih organizacija i poboljšanju životnih uslova osoba sa invaliditetom.

„Što se tiče našeg ministarstva, mi smo sebi zacrtali da svaka ispostava PIO fonda i Nacionalne službe za zapošljavanje bude maksimalno prilagođena osobama sa invaliditetom i nadam se da ćemo do kraja godine uspeti i u tome“, rekao je Vulin.

On je dodao i da se zajedno sa MUP-om radi na tome da svaka policijska stanica bude prilagođena osobama sa invaliditetom.

Vulin je naveo i da se ministarstvo izborilo da zaštiti radionice u kojima rade osobe sa invaliditetom i da one ne budu predmet privatizacije, već da samostalno o tome odlučuju, podsećajući da su one izuzete i od naplate od poverilaca.

„Nadam se da će vrlo brzo biti donet zakon o socijalnom preduzetništvu, gde će osobe sa invaliditetomimati poseban položaj“, rekao je Vulin i naveo da se u godini štednje nije štedelo na socijalnim davanjima i davanjima osobama sa invaliditetom.

Predsednica Udruženja „Sve je moguće“ Milada Lazić istakla je značaj trke u raftingu, navodeći da prvi put učestvuje predstavnik ministarstva za rad.

Navodeći da su svi učecsnici u danasnjoj trci pobednici, ona je dodala da se nada da će ih sledeće godine biti duplo više i poručila da samo zajedno možemo da se izborimo za poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom.

Drinska regata za osobe sa invaliditetom koja je održana pod motom „Drina nas spaja“, podržalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa 100.000 dinara.

Organizatori regate su Sportsko-rekreativno udruženje osoba sa invaliditetom „Sve je moguće“ i opština Ljubovija, u saradnji sa opštinom Bratunac, turističkim organizacijama Ljubovija i Bratunac i Rafting klubom „Drinska regata“.

Objavljeno: 25. jul 2015.

Izvor: www.novosti.rs

Izvor: Tanjug