Конкурс за прве станаре

ЗРЕЊАНИН: На последњој седници Градског већа, одржаној ове недеље у Зрењанину, усвојена је одлука која претходи расписивању конкурса за доделу десет социјалних станова, чију изградњу је у највећем граду Баната финансирала Агенција за становање.

Зрењанин: На последњој седници Градског већа, одржаној ове недеље у Зрењанину, усвојена је одлука која претходи расписивању конкурса за доделу десет социјалних станова, чију изградњу је у највећем граду Баната финансирала Агенција за становање.

Претходно се чекало да Влада Србије усвоји Уредбу којом су утврђени критеријуми за доделу социјалних станова, изграђених у Улици Фрање Клуза, где је зрењанинска локална самоуправа обезбедила инфраструктуру.

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац наглашава да је вредност пројекта око 40 милиона динара, од чега је Република уложила 27 милиона, док је 13 милиона издвојио Град. Државни новац утрошен је искључиво за градњу стамбених јединица, укупне површине 420 квадратних метара, док су градске паре отишле на обезбеђивање земљишта, изградњу инфраструктуре и припрему пратеће документације неопходне за спровођење пројекта.

– Задатак нам је да решимо део проблема социјалног становања у Зрењанину. Завршили смо градњу објеката, обавили технички пријем у складу с Уредбом Владе Србије и на Градском већу донели одлуку о начину расподеле тих станова. Очекујемо да одлука буде верификована и на заседању Скупштине града, у среду, 1. јула – истиче Сантовац.

Њоме је предвиђено расписивање конкурса који ће трајати 30 дана. Потом следи рок од 20 дана, када ће бити одабрани први корисници ових станова који, наглашава Сантовац, неће постати власници некретнина, већ ће потписати уговоре о закупу. Станови ће се давати у закуп на одређено време, а најдуже на период од три године.

– Конкурсом ће бити јасно дефинисана правила на који начин се спроводи бодовање, који су услови за добијање станова и колико који од тих фактора носи поена. Неопходно ће бити и прилагање одређених доказа о поседовању некретнина или радној способности, примањима, инвалидности – напомиње Сантовац.

Раније је из Градске стамбене агенције саопштено да ће, по критеријумима које предвиђа Уредба, кључни елементи за одабир станара бити стамбени статус, имовинско стање, здравствено стање и инвалидност, као и број чланова домаћинства. Предност ће имати особе са инвалидитетом, породице са више деце, лица преко 65 година, деца без родитељског старања и самохрани родитељи.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. Balaban