U Betaniji neosetljivi na osobe sa invaliditetom?

Teodora Marčić koja boluje od multiple skleroze, početkom ovog meseca nekoliko puta je ostavljena sama ispred Betanije, jer je njen otac morao da izađe iz kruga bolnice da bi se parkirao.

Teodora Marčić koja boluje od multiple skleroze, početkom ovog meseca nekoliko puta je ostavljena sama ispred Betanije, jer je njen otac morao da izađe iz kruga bolnice da bi se parkirao.

Kako za 021 govori Teodora, ona je krajem proteklog meseca imala ginekološku operaciju, da bi zatim početkom juna u nekoliko navrata morala da odlazi u Betaniju na previjanje i vađenje konca. Kako se veoma teško kreće usled svoje primarne bolesti, multiple skleroze, kretanje joj dodatno otežava rana od operacije. Međutim, njoj i njenom ocu ni jedan put nisu dozvolili da se parkiraju u krugu bolnice, što ju je stavilo u nezgodnu situaciju da jedva stojeći na nogama čeka oca.

„Ja sam danas išla da vadim konce, bilo je vruće, a teško se krećem i boli me rana.Oni dakle dozvoljavaju da ja uđem unutra sama, dok tata ode napolje da se parkira, a sad da li ću se ja snaći ili ću u međuvremenu pasti i povrediti se, to nikoga ne zanima. Meni je trebalo samo neko da mi pomogne da odem do ambulante na previjanje“, kaže ona i dodaje da na ulazu u Kliniku nije bilo kolica niti bilo kakvih pomagala koja bi joj olakšali ulazak.

Teodora i njen otac su odmah reagovali i čak dostavili i uverenje o tuđoj nezi i brizi koje poseduju i koje dokazuje da Teodora ne može sama da se kreće, ali su radnici obezbeđenja bili neumoljivi. Dozvolili su samo da vozilo uđe u krug bolnice, ostavi pacijentkinju a zatim odmah napusti krug bolnice. Prema Teodorinim rečima, u istoj bolnici operisana je i 2012. i tada nije bilo problema ovakve prirode, već je tu moglo da se parkira i ona je imala mogućnost da dobije svu potrebnu pomoć.

Ovu informaciju potvrdila je i Dušana Vučinić, portparolka KCV-a, koja za 021 kaže da je Klinički centar početkom ove godine doneo interni akt po kome je u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo dozvoljeno parkiranje samo službenim vozilima, vozilima sa posebnim odobrenjem i zaposlenima.

„Svako pravno lice uređuje način korišćenja prostora, pa i parkinga, zbog očuvanja procesa rada, u skladu sa svojim potrebama i prioritetima. Do pre dve godine je bilo dozvoljeno parkiranje u krugu Klinike za ginekologiju i akušerstvo, ali zbog nesavesnog ponašanja pacijenata i drugih lica došlo je do ugrožavanja osnovne funkcije procesa rada na Klinici kao i bezbednosnog ugrožavanja (zakrčeni putevi evakuacije, putevi snabdevanja), te je internim aktom KCV regulisao korišćenje parking prostora“, stoji u odgovoru KCV-a.

Kako 021 saznaje, u Teodorinom slučaju stoga nije došlo do prekoračenja odgovornosti niti kršenja pacijentovih prava, jer je ovim internim aktom „svim nepokretnim i teže pokretnim pacijentima omogućen prilaz vozilima do najbližeg ulaza u objekat u kome se vrši zdravstvena usluga“, kako je i učinjeno u ovom slučaju. Parkiranje vozila nakon toga, mora se izvesti van kruga Klinike.

Portal 021.rs je inače Novosađane detaljno obavestio o ovom internom aktu KCV-a vezanom za parkiranje u okviru kruga bolnica, a ovo obaveštenje možete pogledati na www.021.rs  (Zabranjen saobraćaj u krugu Kliničkog centa Vojvodine, tekst je obljavljen 09. marta 2015. godine).

Izvor: www.021.rs