Diplomata parkirao na mestu za invalide!

BAHATO PONAŠANJE SLUŽBENIKA AMBASADE AZERBEJDŽANA. Bahato! Službenik azerbejdžanske ambasade u Beogradu juče oko 13 časova mrtav ‘ladan je parkirao svoj automobil na mestu predviđenom za invalide! Kako svedoče fotografije do kojih je „Alo!“ došao, radnik ambasade je svoj beli džip parkirao uprkos velikom žutom znaku, a kako se lično uverio naš čitalac reporter, automobil nije imao nalepnicu za označavanje vozila osoba sa invaliditetom.

Bahato! Službenik azerbejdžanske ambasade u Beogradu juče oko 13 časova mrtav ‘ladan je parkirao svoj automobil na mestu predviđenom za invalide! Kako svedoče fotografije do kojih je „Alo!“ došao, radnik ambasade je svoj beli džip parkirao uprkos velikom žutom znaku, a kako se lično uverio naš čitalac reporter, automobil nije imao nalepnicu za označavanje vozila osoba sa invaliditetom.

Nesavesni vozač je bio u društvu ženske osobe, a osim što je bez ikakvog srama vozilo ostavio nepropisno parkirano, nije žurio da ga pomeri, već je u šopingu, prema našim informacijama, galantno proveo više od dva sata, ne razmišljajući o tome da li neko lice sa invaliditetom možda satima čeka na mesto koje mu zakonom pripada.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi da ovakav postupak predstavlja nepoštovanje države domaćina.

– Na fotografiji se ne vidi da vozilo nije obeleženo nalepnicom, pa se ne može tvrditi da je nepropisno parkirano, međutim, čak i da je to slučaj, zaposleni u ambasadama imaju diplomatski imunitet i ne mogu prekršajno odgovarati. Međutim, sa druge strane, to predstavlja kršenje međunarodnog prava, nepoštovanje zakona i običaja zemlje domaćina, ali i prava osoba sa invaliditetom – objašnjava Okanović.
Invalide, međutim, ovo uopšte ne iznenađuje.
– Videli su to od članova naše vlade, poslanika, policije. Parkiraju se na obeleženim mestima i ispred zvaničnih institucija, domova zdravlja, sudova. Što veća funkcija, to veća sramota. I niko ne radi svoj posao, počev od „Parking servisa“ do policije, koju ne možete da dozovete. Pre nekoliko godina se ispred našeg udruženja parkirao tadašnji ministar finansija, nisu smeli da odnesu auto. Isti scenario je kasnije bio i sa jednim ministrom kulture. Ne znam kako drugačije to da komentarišem nego kao nedostatak kulture, svesti i morala. Proputovao sam pola sveta, bio u Italiji, Francuskoj, Azerbejdžanu, tamo nikom ne pada na pamet da stane na obeleženo mesto – kaže Vukoman Bošković, potpredsednik svetskog parlamenta za pitanja osoba sa invaliditetom.
Ambasada: Kaznićemo vozača
U Ambasadi Azerbejdžana juče nismo mogli da dobijemo zvaničan komentar u vezi sa postupkom njihovog zaposlenog jer je ambasador bio odsutan. Međutim, kako su nam nezvanično rekli, nesavesnom vozaču slede sankcije.D. R
Izvor: www.alo.rs
Autor: J. Jokanović