Nikolina udžbenike još nije dobila

Slepa devetogodišnjakinja iz Smederevske Palanke tri godine nema iz čega da uči. – Škola pokušava da nabavi knjige.

Slepa devetogodišnjakinja iz Smederevske Palanke tri godine nema iz čega da uči. – Škola pokušava da nabavi knjige.

Prošlo je mesec dana od kada je naša priča o slepoj devetogodišnjakinji iz Smederevske Palanke, koja tri godine nema udžbenike, obišla Srbiju, ali devojčica još nije dobila školske knjige. Podsećamo, njen otac Jugoslav Petković obratio nam se u želji da ukaže na diskriminaciju kojoj je izložena njegova ćerka: dok država svim osnovcima mlađih razreda daje besplatne udžbenike, Nikolina i treću godinu zaredom ostaje bez njih.

– Moja ćerka i dalje nema iz čega da uči, a sa njom pored učiteljice radi bibliotekarka koja joj pomaže da savlada gradivo – kaže za „Politiku” Jugoslav Petković.

U Osnovnoj školi „Heroj Ivan Muker” u Smederevskoj Palanci tvrde da sve čine kako bi udžbenike obezbedili. Ističu i da Nikolina ima personalnog asistenta – devojku koja joj pomaže u učenju.

– Predsednik opštine je zamolio da pronađemo udžbenike za Nikolinu, ali tu je nastao problem: u slobodnoj prodaji postoje samo udžbenici iz engleskog jezika i građanskog vaspitanja, koje koštaju 20.000 dinara. Ove knjige, međutim, Nikolini mnogo ne znače, njoj su potrebni udžbenici iz srpskog, matematike… U pregovorima smo sa Osnovnom školom „Veljko Ramadanović” za koju se, kako nam tvrde izdavači, jedino izrađuju ovi udžbenici, da nam ustupe komplet udžbenika, ali trenutno ih nemaju – napominje za naš list Radosav Acić, doskorašnji direktor OŠ „Heroj Ivan Muker”, koji sada obavlja funkciju pomoćnika direktora.

Pitamo bivšeg direktora kako je moguće da Nikolini niko u prethodne tri godine nije obezbedio neophodne školske knjige?

– Mi smo se dva puta obraćali direktorki OŠ „Veljko Ramadanović” sa molbom za pomoć, o čemu postoje i pisana dokumenta, ali odgovor nismo dobili. Posle teksta u „Politici”, kontakt smo ostvarili sa nadležnima u ovoj školi, ali je problem što sada oni nemaju udžbenike za Nikolinu. Odmah smo naručili za devojčicu školske knjige za četvrti razred, da bi stigle na vreme – objašnjava Acić.

Problem je, kako kaže naš sagovornik, i to što nadležni u OŠ „Veljko Ramadanović” traže potpisivanje reversa za udžbenike, čija se cena pojedinačno kreće i do 30.000 dinara. Acić izražava sumnju da će škola „Heroj Ivan Muker” moći da plati troškove ukoliko knjige budu oštećene ili izgubljene, pa je jedan od predloga da revers potpiše – roditelj.

– Za ovih mesec dana uspeli smo da dogovorimo preko Saveza slepih Srbije da nam nabave mašinu za pisanje na Brajevoj azbuci, koja košta oko sto evra. Ova mašina uskoro će stići u školu i bibliotekarka koja se u međuvremenu obučila za rad sa Nikolinom pomoći će devojčici da savlada pisanje. Ukoliko ne budemo uspeli u tome, nadležni će morati da plate troškove dolaska stručnjaka iz Beograda, jer u Smederevskoj Palanci ne postoji nijedan tifolog – defektolog stručan za rad sa slepom decom – ističe Acić.

Radmila Laban, direktorka Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”, kaže za „Politiku” da ova ustanova sarađuje sa mnogim školama u Srbiji u kojima ima dece sa oštećenim vidom.

– Postupak je jednostavan – sa školom potpišemo sporazum o saradnji i obezbedimo udžbenike ukoliko postoje kod nas. Praktično ih pozajmljujemo – škole ih vraćaju na kraju školske godine – napominje Radmila Laban, dodajući da revers potpisuje škola čijem đaku su potrebne knjige, a ne roditelj.

Da sve to ipak nije tako jednostavno pokazuje primer male Nikoline – nadležni pune tri godine nisu u stanju da joj obezbede školske knjige.

U školi za Nikolinu imaju samo reči hvale, ističu da je devojčica veoma inteligentna i sa lakoćom savladava gradivo, ali problem će nastati kada bude u starijim razredima, jer mora da nauči da koristi Brajevu azbuku i da uči iz knjiga pisanih uz pomoć ove azbuke.

Milojičić: angažovan personalni asistent

– Nikolina je dobila personalnog asistenta, a tražio sam i od direktora škole da dostavi račune za knjige koje će opština platiti. Problem je, kako saznajem iz škole, što ovih udžbenika nema u slobodnoj prodaji. Ako znate gde ih ima, recite nam – kaže za naš list Radoslav Milojičić Kena, predsednik opštine Smederevska Palanka.

On dodaje da je opština prošle godine sedam puta dodelila pomoć porodici Petković.

Izvor: www.politika.rs

Autor: Dejana Ivanović