Rezovi: NIS do petka otpušta 100 invalida rada

Naftna industrija Srbije donosi konačnu odluku o otkazima za 248 radnika, među kojima su i oni iz ugroženih kategorija

Naftna industrija Srbije donosi konačnu odluku o otkazima za 248 radnika, među kojima su i oni iz ugroženih kategorija

BEOGRAD – Odbor direktora „Naftne industrije Srbije“ s Kirilom Kravčenkom na čelu trebalo bi danas, na pisanoj sednici, da donese konačnu odluku o otpuštanju 248 radnika, od kojih su skoro 50 odsto ugrožene kategorije, a koji su zbog pada profita kompanije proglašeni za tehnološki višak, saznaje Kurir.

Dok su se ovakvoj odluci suprotstavili reprezentativni sindikati, pre svega zato što se na spisku za gubitak radne knjižice našlo i oko 100 invalida i samohranih roditelja, predstavnici Vlade Srbije u organima ove kompanije to nisu uradili.

Kako saznajemo, Jedinstvena sindikalna organizacija NIS, na sednici održanoj 23. marta, nije dala pozitivno mišljenje o Programu tehnološkog viška. Iz zapisnika se vidi da se protive da se na spisku od 248 prekobrojnih koji je utvrdio NSZ nađu invalidi rada, povređeni na radu i osobe s invaliditetom, ali i samohrani roditelji.

– Nismo dali pozitivno mišljenje o ovom programu, ali pošto spiskovi, objavljeni 25. marta, nisu korigovani, očigledno je da to nije uvaženo, pa će nakon osam dana verovatno početi sa otpuštanjem – kažu u sindikatu.

Ovo je treći put da NIS, čiji je većinski vlasnik ruski „Gaspromnjeft“, proglašava tehnološki višak, a Vlada ćuti iako ima 29 odsto vlasništva, pa će tako broj otpuštenih radnika, sedam godina nakon privatizacije, biti čak 6.500.

Iz NIS nismo dobili objašnjenje zbog čega nisu usvojene primedbe sindikata, niti informaciju o tome da li su se ostali akcionari, uključujući Vladu Srbije, protivili antikriznim merama u kompaniji, o kojima je Kurir ranije pisao.

Program štednje
– 11.000 radnika imao NIS pre prodaje
– 4.180 stalno zaposlenih ima danas
– 6.300 već proglašeno tehnološkim viškom
– 6.000 ljudi angažovano na lizing
– 5.000 otpuštenih radnika tužilo nis
– 27,8 milijardi dinara bio profit NIS u 2014.

 

Izvor: www.kurir.rs

Autor: S. V.