На посао након десет година

НОВИ БЕЧЕЈ: На подручју средњег Баната тренутно се спроводе четири јавна рада намењена упошљавању особа са инвалидитетом, потврдила је за „Дневник“ саветница за планирање каријере у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање Александра Штрбац.

НОВИ БЕЧЕЈ: На подручју средњег Баната тренутно се спроводе четири јавна рада намењена упошљавању особа са инвалидитетом, потврдила је за „Дневник“ саветница за планирање каријере у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање Александра Штрбац. Три јавна рада реализују се у општини Нови Бечеј, а један у општини Житиште, и у њих је укључено укупно 65 радника.

– Ови радови су започети у новембру и децембру 2014. и трајаће шест месеци, односно до краја априла и маја ове године – објашњава Штрбац и наводи да су у новобечејској општини ангажоване 52 особе са инвалидитетом које се баве уређењем животне средине и социјално – хуманитарним делатностима.

У оквиру јавног рада чији је извођач Удружење грађана „Омладински клуб“ из Новог Бечеја, 21 особа уклања смеће са зелених површина, из паркова, дуж обале реке Тисе и специјалног резервата „Стара Тиса“. У зависности од временских прилика, косе и траву са локација које се не одржавају, уклањају лишће и снег са јавних површина и испред кућа старијих суграђана.

– Радови се обављају на локацијама у Новом Бечеју, укључујући и амбијенталну целину Врањево, и у селима Кумане и Ново Милошево. Грађани проблеме могу да пријаве телефоном или путем интернета, а особе укључене у овај јавни рад затим организују акцију уклањања отпада или сређивања терена – истиче Александра Штрбац.

Једна од ангажованих на овим пословима је Марија Ковачев, која се на евиденцији незапослених нашла након увођења стечаја у Фабрици обуће „Победа“, у којој је радила 26 година на месту контролора. До сада је учествовала у једном јавном раду, а сматра да међу особама са инвалидитетом проблеме нарочито имају инвалиди рада, за које каже да су невидљиви и чије проблеме многи не препознају.

Две особе ангажоване су на јавном раду у Центру за социјални рад, где обављају курирске послове, пружају услуге за инфо – пултом и на телефонској централи. Ибојка Шазивари је 16 година радила у новобечејском „Клузу“ као шивач, а 2003. је остала без посла. Воли послове из своје струке, али јој добро иде и ангажман у Центру, с обзиром на то да се ради са људима.

-Када после једне деценије добијете посао, макар и на шест месеци, то је велика ствар – вели Шазивари, што потврђује и њена колегиница Десанка Лунгулов, с којом је радила и у „Клузу“.

Највише особа са инвалидитетом, чак 29, у оквиру овог програма, укључено је у јавне радове које спроводи Дом за смештај душевно оболелих лица „Свети Василије Острошки – Чудотворац“. У установи, с три физички одвојена објекта, они обављају бројне послове који доприносе квалитетнијем функционисању њених служби – пружају услуге на телефонској централи и у портирској служби, одржавају двориште и просторије Дома кроз столарске, браварске, молерске и електричарске радове, ангажовани су у кројачкој радионици, фризерском салону, вешерају…. У овој установи имају изузено добра искуства са ангажовањем особа са инвалидитетом, о чему сведочи податак и да је након прошлогодишњег јавног рада са два лица заснован радни однос.
Ж. Балабан

Мање дискриминације

Александра Штрбац каже да је циљ јавних радова допринос општем бољитку и побољшању животних услова грађана којима су намењени.
– Нарочито је за особе са инвалидитетом значајно да добијају прилику да се запосле, стекну економску независност и укључе се у заједницу. С обзиром на то да се јавни радови за ту групу људи од почетка реализују на подручју Новог Бечеја, значајан је допринос ове мере смањењу дискриминације према њима и сензибилисању јавности о потреби њиховог радног ангажовања – наглашава саговорница „Дневника“.

Izvor: www.dnevnik.rs