Softverom za mobilni i tablet „leče“ autizam

Uspeh studenata Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum u gradu na Kolubari. Aplikacija je zvanično predstavljena 22. maja.

 

VALjEVO – Osobe koje imaju autizam moći će lakše da komuniciraju sa drugima uz pomoć aplikacije za mobilne telefone i tablete, delo studenata, članova „Softverskog inkubatora“ Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum u gradu na Kolubari. Kontakt sa drugima autistični ljudi moći će da ostvare izborom slika u softveru, koje predstavljaju određene pojmove…

Aplikacija će zvanično biti predstavljena 22. maja – na konferenciji pod nazivom „Mreža 2015“ – kada će autističnoj deci iz Valjeva i okoline besplatno biti uručeni tableti na kojoj će ona biti instalirana. Zato studenti pomenutog poslovnog fakulteta nastoje da pronađu što više sponzora koji će finansijski pomoći ovu humanu zamisao.

– Trenutno završavamo android aplikaciju komunikatora, koji će autističnim, ali i osobama sa teškoćama u govoru, umnogome pomoći da lakše izraze svoje misli, potrebe, osećanja, ideje i želje – kaže studentkinja Snežana Đokić, članica „Softverskog inkubatora“. – Komunikator će biti lak za upotrebu, uz jednostavan dizajn. Zasnovan je na upotrebi slika određenih pojmova, pa korisnik njihovim izborom može da saopšti da li želi da jede, pije, igra se, ide negde…

Program će imati razne opcije i brojne potkategorije. Moći će da se povezuje sa drugim uređajima i koristi vaj-faj internet mrežu. Postojaće složen ključ za deaktiviranje internet konekcije, da je krisnik slučajno ne bi isključio, a predviđeno je i da roditelji, odnosno terapeuti mogu da dodaju nove opcije, u skladu sa potrebama deteta.

– Ideja je bila da naše studente pokrenemo da budu društveno odgovorni i stečeno znanje primene za nešto korisno – kaže Marko Marković, docent na Poslovnom fakultetu u Valjevu. – Odlučili smo da razvijemo softver za pomoć osobama sa autizmom, a naročito deci, da lakše uspostavljaju kontakt sa okolinom i razviju određene veštine. Jer, statistika pokazuje da svako stoto dete ima neki oblik autizma, ali se o tome nedovoljno govori.

PRAKTIČAN PROBLEM

– U Valjevu nema pouzdanih podataka o broju autistične dece, s obzirom na to da se određeni oblici takvog ponašanja ne podvode pod ovu dijagnozu – kaže Svetlana Janković Beljanski, pomoćnik gradonačelnika zadužen za socijalnu zaštitu. – Tek po uspostavljanja saradnje sa pojedinim udruženjima u gradu, uspela sam da pronađem petnaestak autistične dece..

Objavljeno: 20.04.2015.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: B. Puzović

www.youtube.com/watch?v=nt8MGUiwlhs