Slepi tri godine čekaju na pomagala

0

Birokratske procedure otežavaju život jednoj od najranjivijih društvenih grupa i krše njihova elementarna prava. Trebalo bi stati na put onima koji nas smatraju građanima drugog reda , kažu u Savezu slepih.

Birokratske procedure otežavaju život jednoj od najranjivijih društvenih grupa i krše njihova elementarna prava. Trebalo bi stati na put onima koji nas smatraju građanima drugog reda , kažu u Savezu slepih.

OKO 500 slepih i slabovidih u Srbiji gotovo tri godine čeka na pomagala koja bi im znatno olakšala život. Birokratska procedura onemogućila je nabavku Brajeve pisaće mašine i reproduktora za samostalno čitanje teksta. Naime, usvajanjem Zakona o javnim nabavkama Savez slepih Srbije više ne ispunjava uslove za raspisivanje tendera, a taj posao trebalo bi da preuzme Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kako nam je rekla Svetlana Nikolić iz Saveza slepih, poslednja nabavka pomagala bila je pre pune tri godine, a 2012. je obustavljena zbog novih propisa.

– To su vrlo važna pomagala za slepe i slabovide osobe, koji im omogućavaju samostalno čitanje štampe i posetu bibliotekama – kaže Nikolićeva. – Nekada smo imali zajedničku komisiju sa Fondom PIO, a sada bi njihov Upravni odbor trebalo da ustanovi nova pravila nabavke i distribucije istih.

Za Radoslava Paunovića, člana opštinskog saveza slepih iz Novog Sada, trogodišnje čekanje na pomagala je predugo.

– Mi smo bez vida, ali ne bez pameti – kaže on. – Prava slepih su neosporna svuda u Evropi i svetu, samo se kod nas oduzimaju. Trebalo bi stati na put onima koji nas smatraju građanima drugog reda i zbog kojih trpimo ni krivi ni dužni.

Ova pomagala neophodna su za normalno funkcionisanje osoba koje ne vide, potvrđuje i Radmila Laban, direktor Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ iz Beograda. Ona naglašava da postoje sredstva koja im omogućavaju svakodnevnu orijentaciju.

– Mi ih u školi imamo i ona u velikoj meri određuju kompletnu nezavisnost od druge osobe – kaže Labanova.

– Postoje i ona uz koja se samostalno pripremaju ispiti, koristi kompjuter, otvara „Fejsbuk“, čitaju i pišu mejlovi, novine ili knjige.

U MALOPRODAJI 36.000 DINARA

Reproduktor koji čekaju slepi i slabovidi u Srbiji može se nabaviti i u maloprodajnim objektima. Njegova cena je oko 36.000 dinara, što je za većinu velika cifra koju ne mogu da izdvoje.

Оставите одговор