Izborila se za rampe na ulazu u javne objekte u Malom Iđošu

Najstarija članica Društva za zaštitu majki i dece „Izida” iz Feketića, Vesna Pekić je i glavni „krivac” što institucije u opštini Mali Iđoš danas imaju rampe za osobe sa otežanim kretanjem ili invaliditetom.

Foto: Vesna Pekić (desno) poučava druge korisnike vezu i šivenju

MALI IĐOŠ: Najstarija članica Društva za zaštitu majki i dece „Izida” iz Feketića, Vesna Pekić je i glavni „krivac” što institucije u opštini Mali Iđoš danas imaju rampe za osobe sa otežanim kretanjem ili invaliditetom.

Ona je tu ideju „gurala” na sastancima s predstavnicima prošle, ali i sadašnje garniture u lokalnoj samoupravi, i svojom upornošću skrenula pažnju na to sa čime se suočavaju osobe s invaliditetom, tako da za njih više nema problema prilikom ulaska i prolaza u javne objekte.

– Uspela sam da postave prilaze važnim ustanovama u Lovćencu, Malom Iđošu i Feketiću. Jedino nema u Mesnoj zajednici u Lovćencu, jer nije moguće postaviti rampu zbog puno stepenica. U „Izidi” sam od samog osnivanja, a najviše volim da vezem, danas i učim mlađe da vezu i to su nam najlepše radionice. Volim i da tkam, ali i da sam na računaru- kaže šesdesetčetvorodišnja Vesna koja je vrlo aktivna, uprkos invalidskim kolicima i čiji su radovi za divljenje.

Za jedan rad potrebno joj je malo vremena, jer je vrlo vešta i brzo veze. Predsednica „Izide” Julijana Pap tvrdi da je Vesna uprkos smetnjama toliko dobra u vezu, da niko ne može da joj parira.

– Kada smo počeli sa radom, imali smo i pomoć roditelja, a Vesna je od svoje mame naučila kako da šije i veze, te smo počeli rad sa svakog aspekta iz kog imamo neko znanje- ističe Julijana, a Vesna dodaje da je njena majka i šila haljine ženama u selu i sve drugo što je potrebno, ali i ona danas zaradi od ovog zanata.

Pap dodaje da su od samog početka radili korak po korak i pomerali sve granice, a svako je dobio neki zadatak, tako je i Vesna imala zadatak za rampe pošto je u invalidskim kolicima i upravo zato uspela da „izgura” svoje.

– Jako sam bila uporna i stalno govorila da želim rampu, jednu po jednu, dok nisam uspela, jer sam istrajala u nameri- kaže Vesna Pekić. – Volim jake boje i nedavno sam istkala i jednu torbu u drečavim bojama- kaže Vesna, koja nam je i pokazala kako je umešna na mašini za šivenje.

Radni terapeut Boglarka Farago Pap vodi kreativnu radionicu o okviru Dnevnog boravka, a od Vesne je naučila rad na mašini.

-To uopšte nije lako i dan- danas učim. Na radionicama radimo gipsane i magnetne figure, šijemo, pravimo perle, vezemo, tkamo, više radimo stare zanate. Napravili smo i jastučiće od lavande, pravimo i sveće, a pošto dolazi i Božić pravimo i božićne dekoracije, ikebane- kaže Boglarka.

Tokom radionica rade i grnčariju, i iako su mnogo puta konkurisali za grnčarsku peć, još je nisu dobili.

-I dalje se nadamo, jer nam je to potrebno – poručuju iz „Izide” potencijalnim donatorima.

M. Stakić

Foto: R. Hadžić

Projekat „Ostvarivanje javnog interesa u Malom Iđošu” realizovala je DVP Produkcija, a sufinansira Opština Mali Iđoš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Objavljeno: 23. 12. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Stakić