Žabalj domaćin šeste Specijalne olimpijade

Šesta po redu Specijalna olimpijada „Igre bez granica“, održana je u žabaljskoj sportskoj hali…

Foto: B. Rašić

ŽABALJ: Šesta po redu Specijalna olimpijada „Igre bez granica“, održana je u žabaljskoj sportskoj hali, pred punim tribinama dece iz vrtića i osnovne škole, u organizaciji Udruženja roditelja i hranitelja dece i odraslih sa invaliditetom „Altruist“, a pod pokroviteljstvom Opštine Žabalj i opštinskog Sportskog saveza.

Više od stotinu učesnika simbolično se takmičilo u četiri discipline – kuglanje, poligon i ubacivanje lopte u koš, gađanje podne mete i „sađenje i skupljanje krompira”, odnosno igra za koju u „Altruisti” kažu da je pečat njihovog rada, jer zahteva timski rad i prilagođena je osobama sa smetnjama u razvoju.

Učestvovalo je deset ekipa sa oko 110 takmičara, sa mentorima i vaspitačima, koji su došli iz Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Vršca, Temerina, Srbobrana, Titela i  Kule, a dočekale su ih dve ekipe domaćina iz Žablja – Udruženje „Altruist“ i Dnevni centar Žabalj. Prvo mesto osvojila je ekipa Udruženja za cerebralnu i dečju paralizu „Prijatelji Titela“, drugoplasirani su takmičari Udruženja za pomoć MNRO „Biser“ iz Srbobrana, a treće mesto osvojili su domaćini iz „Altruista“.

Stručna radnica „Altruista“ pedagoškinja Danijela Prole istakla je da je manifestacija važna, koliko za učesnike sa određenim invaliditetom, tako i za decu urednog razvoja, a podrška od vrtića i osnovne škole, čija su deca prisustvovala, pokazala je da je inkluzija dobila smisao.

– Povezujući se na taj način, stvaramo društvo koje prihvata različitosti i onda možemo reći da imamo pravu inkluziju na delu, koja treba da se sprovodi u redovnim tokovima života, jer osobe sa invaliditetom zaslužuju da ne moraju da se integrišu u društvo, već da se društvo prikloni njima – kazala je Prole.

Sve aktivnosti manifestacije organizovane su planski, za podsticanje razvoja motorike, odnosno akcenat je na razvoju krupne motorike. Osim samih organizatora i pomoći roditelja korisnika „Altruista“, održavanje olimpijade su pomogla i poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici iz opštine, a pedesetak volontera iz žabaljske Srednje škole „22. oktobar“ dali su nesebičan doprinos, kao i svake prethodne godine.

Srednjoškolka Miroslava Trninić kaže da će uvek naći vremena za svoje, kako ih zove, altruiste, jer je i sama odrastala sa decom sa smetnjama u razvoju, a u tom periodu nisu postojala udruženja tog tipa i retko ko je, osim roditelja, vreme posvećivao njihovim potrebama i željama, dok njena drugarica Tea Nađ ima nešto drugačije objašnjenje. -Motiviše me njihova vedrina i vedar pogled na svet, a volim ih zato što znaju istinski da vole i svakom će pružiti ruku – rekla je Tea.        

Članovi „Altruista“ su ponosni zato što su uspeli da  organizuju događaj koji je uvršten u deset manifestacija od značaja za Srbiju, sa ciljem da pošalju snažnu poruku društvu koliko je važno uključivanje osoba sa invaliditetom u redovne životne tokove.

M. Rašić

Objavljeno: 23. 10. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Rašić