Javni radovi za osobe s invaliditetom u novobečejskoj opštini

Na teritoriji opštine Novi Bečej u toku su četiri javna rada za osobe sa invaliditetom…

Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić

NOVI BEČEJ: Na teritoriji opštine Novi Bečej u toku su četiri javna rada za osobe sa invaliditetom, koja se realizuju po republičkom javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tokom četiri meseca, u periodu od juna do septembra, angažovani su na održavanju javne infrastrukture i uređenju okoline.

– Zaposlenje i redovni prihodi važni su za osobe sa invaliditetom kao pripadnike jedne od ranjivih grupa na tržištu rada, a u svakoj lokalnoj zajednici u kojoj se odvijaju javni radovi senzibiliše se javnost o potrebi njihovog radnog angažovanja – kaže za „Dnevnik“ savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

„Uređenjem dvorišta do osmeha korisnika“ naziv je javnog rada koji se odvija u Domu za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški – Čudotvorac“, koji je i izvođač ovog posla. Angažovane su tri osobe na Odeljenju psihijatrije i u Novom domu, koji funkcionišu u okviru ove ustanove. Kako kaže i sam naziv projekta, radnici uređuju zelene površine i dvorišta, održavaju bašte, a u plastenicima uzgajaju povrće koje se koristi za ishranu korisnika doma.

– Sve ove aktivnosti u letnjem periodu nužne su za normalno funkcionisanje ustanove. Angažovanjem dodatne radne snage unapređuju se uslovi života korisnika i doprinosi poboljšanju kvaliteta usluge – objašnjava koordinatorka u Domu za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški – Čudotvorac“ Marija Cucin.

Centar za socijalni rad u Novom Bečeju je izvođač javnog rada pod nazivom „Održavanje i obnavljanje javne infrastrukture u naseljenim mestima Novi Bečej i Kumane“, u koji su uključene tri osobe. Zahvaljujući ovom projektu, uređuju se centar sela, sportski tereni i mobilijar u parku u Kumanu, kao i sportski tereni, dečija igrališta, Omladinski dom i autobuska stajališta u Novom Bečeju. U Centru za socijalni rad ističu da je ovo peti javni rad čiji je izvođač ova ustanova, a da je motivacija za kreiranje ovakvih projekata doprinos zajednici i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

– Drugačije je kada čovek radi. Znamo da ćemo dobiti platu, i to pruža neku sigurnost. Bilo bi bolje da je ovaj posao na duže i da je za stalno, ali znače i ova primanja. Pratim oglase za posao i sve ponude, a ovo mi je treća godina da radim na javnim radovima – ističe jedan od angažovanih radnika Miljan Juanin.

Na četiri lokacije u Novom Miloševu obavljaju se radovi na održavanju i obnavljanju životne sredine. Podnosilac i izvođač javnog rada je Mesna zajednica Novo Miloševo. Uređuju se centar sela, javne površine oko ustanova i objekata kulture, saniraju se divlje deponije, obavlja odmuljavanje i čišćenje propusta atmosferske kanalske mreže. Angažovane su tri osobe sa invaliditetom, koje su i ranije učestvovale na javnim radovima i koje su se pokazale kao vredni radnici.

A potreba da se intenzivno čuva i štiti životna sredina u priobalju Tise motivisala je Udruženje građana „Omladinski klub“ iz Novog Bečeja da kreira projekat za javni rad. Na ovom javnom radu su angažovane četiri osobe sa invaliditetom koje uklanjaju smeće sa zelenih površina, parkova i duž obale reke Tise i pristaništa, kose travu i uređuju priobalje u delu gradske plaže u Novom Bečeju.

Na području centralnog Banata, inače, po republičkom javnom pozivu se realizuje 16 javnih radova. Od toga, nezaposlene osobe sa invaliditetom uključene su u deset javnih radova, a aktivnosti na šest projekata obavljaju ostali nezaposleni. Ukupno su uključena 64 lica sa evidencije nezaposlenih Filijale za zapošljavanje Zrenjanin.

___________________________

Na javnom radu Omladinskog kluba angažovane su četiri osobe sa invaliditetom, koje uklanjaju smeće sa zelenih površina, parkova i duž obale  Tise i pristaništa, kose travu i uređuju priobalje u delu gradske plaže

___________________________

Ž. Balaban

Objavljeno: 20. 08. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. Balaban