U septembru nove obuke za nezaposlene

Filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje u septembru bi trebalo da realizuje obuke za desetak geronto-negovateljica u Novom Sadu, te obuke za krojenje i šivenje za tridesetak polaznika u Bečeju.

Foto: pixabay.com

Filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje u septembru bi trebalo da realizuje obuke za desetak geronto-negovateljica u Novom Sadu, te obuke za krojenje i šivenje za tridesetak polaznika u Bečeju.

Obuke će se realizovati na osnovu potreba koje su iskazali poslodavci s lokalnog tržišta rada i zainteresovanosti nezaposlenih s njihove evidencije, kazali su za „Dnevnik” u filijali Novi Sad NSZ-a. Posebna pažnja se, kažu, poklanja obučavanju osoba s invaliditetom, te je ove godine planirano da 56 njih koji su nezaposleni završi neku od obuka NSZ-a. 

– U pitanju su obuke za vođenje poslovnih knjiga, poslovnog sekretara, elektronsko poslovanje, osnovna informatička obuka, obuka za pomoćnika knjigovesca, za izradu papirne ambalaže i za masera – kazala je v. d. direktora filijale Novi Sad NSZ-a Tatjana Vidović. – Inače, sve obuke koje su u planu rada NSZ-a su za tražena zanimanja, potrebna poslodavcima na lokalu. To su obuke za geronto-negovatelje, šivače, knjigovođe, frizere, pedikir-manikir, operatere na CNC mašinama, zavarivače i slično, koje u proseku traju oko dva do tri meseca. Specijalističke informatičke obuke traju duže, tačnije, oko šest meseci. Osim tih obuka koje osposobljavaju za rad u novom zanimanju, NSZ realizuje i obuke koje imaju za cilj podizanje kompetencija radi lakšeg pronalaženja posla. U pitanju su osnovne informatičke obuke i one za engleski i nemački jezik.

Kao i svake godine, obuke NSZ-a besplatno će moći da pohađaju svi nezaposleni koji su prijavljeni na njihovu evidenciju i aktivni traže radno mesto, a o učešću na konkretnoj obuci dogovaraju se sa svojim savetnikom za zapošljavanje. Naša sagovornica napominje da najviše interesovanja nezaposleni pokazuju za obuke stranih jezika različitih nivoa, kao i za knjigovodstvo, geronto-negovatelje, i različite obuke iz oblasti IT.

Inače, obuke koje NSZ organizuje namenjene su teže zapošljivim nezaposlenima i prilagođene slabije obrazovanim građanima, odnosno onima koji su bez kvalifikacija ili s nedostajućim znanjima i veštinama, i to prema iskazanim potrebama poslodavaca za konkretne poslove i radna mesta, s posebnim akcentom na praktični deo nastave tokom obučavanja. Cilj je, kažu u NSZ-u, da se poveća kompetentnost i konkurentnost nezaposlenih na tržištu rada.

V. Bijelić

Objavljeno: 10. 08. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Bijelić