Inkluzivni kamp razvija osećaj zajedništva

Udruženje „Suncokret“, kao nosilac projekta, i Karate klub Zrenjanin, sa školicom sporta „Čigra“, kao partneri, zajedno su realizovali 13. po redu inkluzivni kamp na Deliblatskoj peščari, u Školsko – rekreativnom centru Čardak.

Foto: Dnevnik.rs

ZRENJANIN: Udruženje „Suncokret“, kao nosilac projekta, i Karate klub Zrenjanin, sa školicom sporta „Čigra“, kao partneri, zajedno su realizovali 13. po redu inkluzivni kamp na Deliblatskoj peščari, u Školsko – rekreativnom centru Čardak.

Za ovaj projekat su dobili podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Zrenjanina.

Ovogodišnji Inkluzivni kamp „Čardak 2019“ okupio je tridesetak sportista, volontera i trenera, a primarni cilj kampa je, kao i do sada, bio uključivanje osoba sa smetnjama u razvoju u sportsko – rekreativne i kreativne aktivnosti, uz uspostavljanje interakcije sa mladima iz redovne populacije.

Za brojne radioničarske aktivnosti na ovogodišnjem inkluzivnom kampu bili su zaduženi volonteri Udruženja „Suncokret“ i Karate kluba Zrenjanin. Bili su angažovani i volonteri iz drugih srodnih udruženja iz Žablja i Pančeva. Koordinatorka radioničara bila je Tatjana Jović iz Pančeva, a radionice su još izvodili i Milan Kordin (Zrenjanin) i Momčilo Tomić (Žabalj), kao i Luka Mandić, volonter Crvenog krsta Zrenjanin. Lekarski nadzor tokom kampa poveren je dr Ivanu Lukiću.

– U proteklih 12 kampova kroz program je prošlo više od 650 učesnika. U poslednjih nekoliko godina, potpuno besplatno, pored korisnika iz Zrenjanina, na ovim kampovima boravili su i korisnici iz drugih udruženja i gradova – kaže koordinator i inicijator organizacije kampova ovakvog tipa Simo Salapura, uz napomenu da je Inkluzivni kamp „Čardak 2019“ ove godine okupio i prijatelje iz Žablja i Pančeva.

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Suncokret“ i Karate klub Zrenjanin pozitivan su primer udruživanja i međusobne saradnje na ovim prostorima. Ova saradnja traje više od decenije, i to veoma uspešno, na zadovoljstvo osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja.

– Na ovakvim kampovima zajedničke aktivnosti i timski rad su posebno naglašeni. Zajednički treninzi, druženja i učestvovanje u raznim aktivnostima sa osobama sa smetnjama u razvoju brzo stvaraju osećaj zajedništva, pripadnosti, tolerancije i ravnopravnosti – kaže jedan od dugogodišnjih volontera kampa Milan Kordin.

Ž. B.

Objavljeno: 07. 08. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. B.