Javni radovi: Posao za 4.000 nezaposlenih, zarade od 22.000 dinara

Lane je 7.615 nezaposlenih imalo priliku da preko javnih radova zaradi platu, a ove godine će tu šansu imati njih 4.000.

Foto: dnevnik.rs, ilustracija

Posla će ove godine biti u socijalnoj zaštiti i humanitarnim delatnostima, zaštiti životne sredine i prirode, ali i u održavanju i obnavljanju javne infrastrukture.

Od 4.000 nezaposlenih koji će preko javnih radova ove godine imati priliku da dođu do lične zarade, četvrtina su osobe s invaliditetom. Program Nacionalne službe za zapošljavanje predviđa da posao dobiju teže upošljivi nezaposleni – nekvalifikovani radnici ili oni s niskim kvalifikacijama, Romi, korisnici novčane socijalne pomoći, viškovi nezaposlenih i oni koji posao čekaju duže od 18 meseci.

Za javne radove, kao meru aktivne politike zapošljavanja, ove godine iz državnog budžeta izdvojeno je 435 miliona dinara, od kojih je 135 miliona namenjeno angažovanju nezaposlenih osoba s invaliditetom.

Nezaposlenima koji se angažuju za sprovođenje javnih radova na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima obezbeđena je zarada od 22.000 dinara na mesečnom nivou za pun fond časova. Ta zarada se uvećava za pripadajući porez i doprinos za obavezno socijalno osiguranje, što znači da će nezaposlenima, osim mesečne zaradem biti plaćeni doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje.

Poslodavci koji realizuju javne radove i na njima privremeno ili povremeno zaposle nezaposlene s evidencije NSZ-a pripada 1.000 dinara po nezaposlenom za javne radove koji traju mesec, 1.500 dinara po nezaposlenom ako radovi traju do dva i 2.000 dinara po nezaposlenom ako poslovi traju tri i četiri meseca.

Pravo na realizaciju javnih radova imaju opštine, javna preduzeća i ustanove, priredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja građana. Interesovanje za program javnh radova je veliko, tako da su i mnoge lokalne samouprave u saradnji s NSZ-om raspisale konkurse koje će u narednom periodu biti realizovani.

LJ. Malešević


Vršačka praksa

Jedna od lokalnih samouprava koje su se odlučile za radno angažovanje teže zapošljive kategorije je i Grad Vršac. On je odlučio da ove godine pruži podršku za radno angažovanje osoba s invaliditetom kroz zapošljavanje na javnim radovama.

Tako će na period od četiri meseca biti angažovano i 14 osoba s invaliditetom u psihijatrijskoj bolnici „Dr Slavoljub Bakalović”, Gerontološkom centru i Udruženju gluvih i nagluvih. Za osobe s invaliditetom radna aktivnost, pa makar bila i na četiri meseca, važan je segment u procesu socijalizacije i rehabilitacije.


Objavljeno: 30. 07. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Lj. Malešević