SVETSKI KUPU U OSIJEKU Parastrelci se okitili se sa po pet zlatnih i srebrnih medalja

Parastreljačka reprezentacija Srbije osvojila je po pet zlatnih i srebrnih medalja na Svetskom kupu u Osijeku i u generalnom poretku zauzela drugo mesto.

Foto: Naši osvajači medalja na Svetskom kupu u Osijeku Foto: PSSS

Parastreljačka reprezentacija Srbije osvojila je po pet zlatnih i srebrnih medalja na Svetskom kupu u Osijeku i u generalnom poretku zauzela drugo mesto.

Ovaj Svetski kup, na kojem je nastupilo 227 takmičara iz 48 zemalja, bio je značajan zbog toga što je to bila poslednja prilika da se izbore kvalifikacione norme za nastup na Svetskom prvenstvu u Australiji, u oktobru ove godine.Naša reprezentacija osvojila je 10 medalja, pet u pojedinačnoj konkurenciji (tri zlatne i dve srebrene) i pet u ekipnoj (dve zlatne i tri srebrene), što je izuzetan uspeh , s obzirom na to da je ovo bio jedan od najmasovnijih svetskih kupova po broju nacija i pojedinaca. Pored toga, Rastko Jokić je u disciplini P4 postavio novi svetski rekord.Postavljeno je i pet državnih rekorda, tri pojedinačno i dva ekipna. Pojedinačno, pored Rastka Jokića, to su ostvarili Dragan Ristić u disciplini R9 i Jelena Pantović u disciplini R8, a ekipni u disciplinama R5 i R9.

– Ukupno smo nastupili u 10 pojedinačnih finala,  skoro svi strelci su osvojili medalje (računajući i ekipni plasman), a Dejan Jokić je ispunio normu za nastup na Svetskom prvenstvu. Najuspešniji je Dragan Ristić sa četiri medalje (po dva zlata pojedinačno i dve medalje ekipno), a veoma uspešan nastup imao je i Rastko Jokić sa četiri medalje (jedno zlato pojedinačno i tri medalje ekipno) i postavljenim svetskim rekordom. Osim njih, medalje u pojedinačnoj konkurenciji su osvojili i Laslo Šuranji (srebro u R7) i Zoran Poučki (srebro u R1). Vredan pažnje je i plasman Lasla na četvrto mesto u R1 i Jokić Dejana na šesto u R5.  Ovo je bila dobra uvertira za nastup na SP u Australiji – rekao je selektor parastreljačke reprezentacije Nenad Pajić.

On je dodao da je Ministarstvo omladine i sporta finansijski podržalo pripreme i takmičenja, dok platforma „Šampioni svaki dan“, iza koje stoji Jelen pivo, pruža podršku u promovisanju sporta za osobe sa invaliditetom.

Ekipa pištoljem, u sastavu Rastko Jokić, Živko Papaz i Sredo Radović, je osvojila zlatnu i dve srebrene medalje. Ekipa puškom je u disciplini R5, u kojoj su nastupili Dragan Ristić, Zdravko Savanović i Dejan Jokić, je osvojila zlatnu medalju i postavila novi državni rekord, u disciplini R4 (Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zoran Banjac) osvojili su srebro. U disciplinama R9 ekipa puškom (Dragan Ristić, Zdravko Savanović i Dejan Jokić) je postavila novi državni rekord, ali je za 0,2 kruga izgubila medalju, zauzela je četvrto mesto.

J. G.

Objavljeno: 01. 08. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: J. G.

O tome i na:

NOVO ZLATO I SREBRO ŠLAG NA TORTU – www.sportskisavezbeograda.org.rs