Najlepše bašte: Vrt privlači goste, a galerija zadržava

Akcija Dnevnika, „Novosadske televizije” i „Kolor pres grupe”

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Dokaz da je u centru grada moguće stvoriti šareni kutak prirode pruža Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga koje je u Zmaj Jovinoj 20 stvorilo baštu s crvenim ružama, belim saksijama raznoraznog cveća i simpatičnim, ukrasnim gumama. Bašta vrvi od zelenila i detalja koji svakodnevno ulepšavaju život ne samo članova Udruženja i komšija iz pasaža, nego i turista koji redovno šetaju centrom našeg grada. Iz tog razloga, odlučili su da se prijave na konkurs našeg lista, “Novosadske televizije” i “Kolor pres grupe” u kom smo birali najlepšu baštu Novog Sada.

– Na konkurs smo se prijavili jer predstavljamo zelenu oazu u ovom betonu i zato što mnogi turisti koji šetaju uđu u pasaž upravo zbog zelenila i šarenila kojeg imamo u dvorištu – kaže sekretarka Udruženja Aleksandra Panović i dodaje kako su veoma ponosni na njihov divan kutak koji redovno služi za hlađenje, opuštanje i uživanje.

Osim pojedinaca iz Udruženja, baštu održavaju i komšije, dok najviše zasluga pripada komšinici Vidi Stojaković. Zajedničkim snagama ta oaza je ukrašena belim, crvenim i crnim gumama, raznobojnim saksijama, kao i brojnim vrstama cveća i kaktusa. Tu se nalazi beli leptir, fikus, benjamin, devojačko srce, petonije, begonije i muškatle. Različiti zimzeleni primerci i puzavice okružili su “Bunar želja”, dok drvo hibiskusa viri sa svojim ljubičastim cvetovima. Ipak, u proleće su crvene ruže glavna atrakcija prolaznika.

Bašta privlači pažnju Novosađana i gostiju našeg grada, a galerija tog Udruženja u kojoj se nalaze raznorazni dekorativni predmeti koje stvaraju osobe s invaliditetom ih zadržava duže na toj adresi. Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga, pored redovnih aktivnosti, organizuje i umetničke radionice na kojima  članovi stvaraju neverovatna dela koja se kasnije prodaju po pristupačnim cenama.

– Na našim radionicama članovi imaju mogućnost da se druže, ali usput i da kroz stvaralaštvo pokažu svoj umetnički duh – kaže Aleksandra Panović. – Mnogi od prikazanih radova u galeriji nastaju upravo na tim radionicama, a mi to prodajemo, kao i radove svih ostalih organizacija osoba s invaliditetom na teritoriji grada. Bilo bi dobro da turisti, kao i naši sugrađani znaju da ovde mogu da kupe divne poklone, suvenire, kao i ukrasne predmete za kuću.

Svake srede od 10 do 12 časova u Zmaj Jovinoj 20 okupljaju se oni koji uživaju u slikanju, vajanju, štrikanju prstima, kao i u izradi dekupaža. Volonterka i voditeljka umetničkih radionica Anđelka Samaryić ističe kako radionice mogu da budu u bilo koje vreme jer je ona uvek spremna za rad, te da su nedavno ostali i do 16 časova.

– Radionice organizujemo pre svega radi druženja i njihove socijalizacije i opuštanja – objašnjava Anđelka Samaryić. – Njima je potrebno dati razlog da se spreme i izađu iz kuće, a pri tom ovde mogu kvalitetno da provedu vreme i nauče nešto novo. Divan je osećaj kad naprave nešto što će nekome svideti i da će taj neko to i kupiti. Sve radionice su dobro prihvaćene, a trudimo se da ih svakome prilagodimo. 

Jedna od članica Ivana Rendulić je najviše posvećena štrikanju što je, kako kaže, istinski smiruje, dok je dodatna dobra stvar druženje i konstanto učenje nečega novog. Galerija je puna slika različitih motiva i tehnika. Od dekorativnih predmeta ima ponešto za svaki deo kuće, suvenire, nakit, torbe, komade odeće… Na umetničke radionice mogu svi da dođu.

Na usluzi svim invalidima

Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga je invalidska organizacija koja okuplja obolele od neuromišićnih bolesti. Postoji od 1978. godine i ima dva prostora za rad. Jedan je pomenuta galerija u Zmaj Jovinoj ulici, dok se kancelarija Udruženja nalazi u Ilije Ognjanovića 3. Aleksandra Panović kaže kako Udruženje ima 167 članova.

– To nije konačan broj osoba s invaliditetom od neuromišićnih bolesti, već broj članova koji su želeli da budu deo našeg Udruženja – kaže  Aleksandra Panović. – Udruženje se zalaže za poboljšanje života osoba s invaliditetom uopšte, a naravno i onih  sa neuromišićnim bolestima.

K. Ivković Ivandekić

Objavljeno: 14. 07. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: K. Ivković Ivandekić