Besplatno banjsko lečenje za studente sa invaliditetom

Prijem članova Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom koji će od 15. do 25. jula boraviti u banji Kanjiža radi rehabilitacije i lečenja održan je u Rektoratu Univerziteta.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Prijem članova Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom koji će od 15. do 25. jula boraviti u banji Kanjiža radi rehabilitacije i lečenja održan je u Rektoratu Univerziteta.

Zahvaljujući projektu Udruženja koji je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje programa/projekta u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u AP Vojvodini u 2019. godini, u Kanjižu će otputovati 16 studenata delimično ili potpuno otežanog hoda i oslabljene motorike, uz prisustvo ličnih pratilaca i dva edukatora. Pored rehabilitacije i lečenja, za njih će biti organizovane edukacije, diskusije i radionice, kao i prateći kulturno-umetnički program.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zorana Miloševića, ovaj korak deo je kolektivne odgovornosti.

– Drago nam je što podržavamo velik napor i odvažnost da se stvari menjaju, pre svega na ličnom planu, ali i što ohrabrujemo buduće studente koji nalaze svoje mesto za afirmaciju boreći se u društvu znanja, a ne u društvu diskriminacije – dodao je prof. dr Milošević. – Zaista ima mnogo prostora za naš napredak. Samo tri odsto studenata je zapravo u populaciji osoba sa invaliditetom. Moramo se boriti da to bude veći procenat. Moramo se boriti glasovima onih koji će osetiti dobrobit i ljubav svog okruženja. Naravno, ono što će se desiti u budućnosti zavisi pre svega od naše sinergije, od ukupne podrške u jednom zdravom i humanom društvu koje funkcioniše u komplementarnosti različitosti.

Predsednica Stručnog saveta za tehnološke nauke pri Sekretarijatu Sanja Podunavac Kuzmanović istakla je kako je Univerzitet u Novom Sadu poznat po tome što prepoznaje sličnosti sa drugima i slavi različitosti jer je to jedini način na koji se može činiti više i kreirati željena budućnost.

– Raznim aktivnostima stalno pokušavamo da studente i profesore podsećamo na to da osobe s invaliditetom nisu drugačije od nas – rekla je prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović. – Zapravo, njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti su jednako dobri kao naši, a vrlo često i veći. Poruka koju želimo da pošaljemo tim osobama jeste da, bez obzira na invaliditet, mogu postići velika dela na različitim poljima, jer samo ako imate hrabrosti da nešto započnete, imaćete hrabrosti da to i završite. Veoma je važno da nikada ne prestanemo da pomažemo jedni drugima jer će nas to obostrano usrećiti.

Studentkinja treće godine filozofije Senka Nenadov, koja se ranije školovala na Odseku za francuski jezik, tvrdi da je Filozofski fakultet najprilagođeniji osobama s invaliditetom, budući da ima dva lifta i ostale pogodnosti koje nastavne sadržaje čini dotupnim ovoj populaciji.

– Već desetak godina sam na ovom fakultetu i gledam kako se stvari menjaju nabolje. To što poslednjih godina dobijamo boravak u banji je odlična promena, koja mnogo znači, i trebalo bi da postane tradicija u koju bi bilo uključeno što više ljudi – kazala je, dodavši i neke poteškoće. –Zbog toga što su mi bili dostupni samo bolnički tipovi banja u kojima mi je obezbeđena neka vrsta pratnje, ali nedovoljno raspoloživa da bih iskoristila kapacitete boravka kako bih poboljšala svoje fizičko stanje, čitavu deceniju nisam odlazila na rehabilitaciju, sve do prošle godine, i to preko projekta „Rehabilitacija i lečenje studenata s invaliditetom” Novosadskog udruženja studenata s invaliditetom, kao i ovog puta. Iz mog iskustva gledano, trebalo bi da se promeni personalna asistencija koja je trenutno na putu da uđe u sistem socijalne zaštite na nivou Grada. Ja se zalažem za to da to bude na nivou Republike jer, u slučaju da se preselim, neću imati pravo na nju. Pratioca trenutno plaćam sama, jer se još uvek finansiraju preko projekata, pa ih nema dovoljno za sve.

S. Milačić

Objavljeno: 10. 07. 2019.

Izvor: www.dnevnk.rs

Autor: S. Milačić