SELEKTOR BANJAC POJAČAVA STRUČNI ŠTAB SA „JUŽNJACIMA“

Leskovčanka i Nišlija u stručnom štabu najjače selekcije u košarci u kolicima

Savez košarkaša u kolicima Srbije (SKKS) je za prve pripreme najjače srpske selekcije u košarci u kolicima odredio stručni štab. Selektoru Slobodanu Banjcu će pomagati, kako je ranije najavljivano, trener KKK „Nais“ iz Niša, Miljan Hadžović (36). Novina je to što će u stručnom štabu biti i Leskovčanka Anja Lazić (23).

„Miljan Hadžović je za kratko vreme svojim stručnim radom uspeo da ekipu KKK „Nais“ iz Niša dobro pripremi za narednu sezonu. Bio je reprezentativac u mlađim kategorijama, košarkaški trener i operativac. Poznaje problematiku sporta osoba sa invaliditetom, a njegovo obrazovanje iz medicinske škole (fitioterapija) koristiće u prevenciji i sanaciji povreda.“ – objasnio je Mladen Pajević, generalni sekretar SKKS-a, dodajući da trening košarke u kolicima zahteva od trenera multidisciplinarnost što Miljan Hadžović nesumljivo jeste.

Miljan Hadžović

Izbor Anje Lazić je imao drugačiji tok, rekli bismo akademski. Tokom jakog međunarodnog turnira koji je početkom juna održan u Sarajevu, selektor Slobodan Banjac je zahtevao organizacioni iskorak – obezbeđivanje jedne osobe sa zaduženjima oporavka i personalne asistencije.   

„Za izbor Anje Lazić, SKKS je aktivirao sporazum o saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu koji je potpisan pre dve godine i uspešno se realizuje. Reč je o studentu generacije, bivšoj košarkašici, koja je prošla kroz više predmeta teoriju i praksu u sportu osoba sa invaliditetom. Ona je predlog prof. dr Marka Aleksandrovića i doc. dr Bojana Jorgića, tako da smo tu sigurni da je izbor pravi.“ – naglasio je Pajević.

Anja Lazić (pomoćni trener reprezentacije) i Aleksandar Dinić (igrač reprezentacije)

U SKKS kažu da spisak stručnog štaba i 17 igrača konačan (jedan je Nišlija Aleksandar Dinić), ali da se vode pregovori za uključivanje volontera u organizaciji treninga koji će se sprovoditi u sportskog sali Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta na Košutnjaku u Beogradu od 26.6. do 30.6.2019. godine. Druge pripreme se planiraju od 13.7. do 26.7.2019. godine, najverovatnije u Knjaževcu. Evropsko prvenstvo C divizije u košarci u kolicima koje će se održati od 29.7. do 4.8.2019. godine u Sofiji imaće predstavnike sa juga Srbije, za sada zasigurno na pripremama za to takmičenje.

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

dr Marko Aleksandrović, red. prof.
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Republika Srbija
www.fsfv.ni.ac.rs

Izvor: Marko Aleksandrović (marko.aleksandrovic@gmail.com)m