Šah kao prozor u svet

ŠK SLEPIH I SLABOVIDIH „ANPASAN“ NOVI SAD

Foto: Sretko Avram, Živa Markov i Krasoje Notaroš Foto: Dnevnik.rs

Da je šah igra za svakoga i da ne postoje ograničenja u pogledu toga ko sve može da se bavi ovom drevnom igrom, dokaz su i slepi i slabovidi šahisti koji ravnopravno igraju sa videćim šahistima.

O tome koliko je teško baviti se šahom sa ovakvim hendikepom i koliko su ovakvi šahisti u neravnopravnom položaju, ne samo za šahovskom tablom, već i u pogledu tretiranja od strane državnih institucija, razgovarali smo sa predstavnicima Šahovskog kluba slepih i slabovidih „Anpasan“ iz Novog Sada, sa predsednikom  kluba Živom Markov, potpredsednikom  Krasojem Notarošom, kao i kapitenom ekipe i selektorom olimpijske reprezentacije slepih i slabovidih šahista Srbije Sretkom Avramom.

-Klub je osnovan januara 2006. godine i sve vreme je u redovnom sistemu ligaškog takmičenja Šahovskog saveza Vojvodine, kao i nacionalnog sportskog Saveza slepih Srbije, a ove godine se takmičimo u Bačkoj ligi Novi Sad, u kojoj smo prethodne dve godine osvojali četvrto mesto. Treba istaći da su slepi šahisti i mnogo godina ranije uspešno igrali šah u okviru sportskog kluba „23. oktobar“ i sportskog društva „Luj Braj“ (slepi Francuz koji je izmislio Brajevu azbuku), za koji su nastupali i drugi sportisti sa invaliditetom – kaže predsednik kluba Živa Markov.

D – Ko su najistaknutiji pojedinci u redovima ŠK „Anpasan“ i koji su njihovi najznačajniji uspesi?

– Najtrofejniji član kluba je bio prof. Dragoljub Baretić, FIDE majstor, koji je na žalost preminuo prošle godine. On je bio višestruki prvak slepih Srbije, dvostruki prvak među videćim šahistima Vojvodine, seniorski prvak Grada Novog Sada i, najvažnije od svega, nosilac dve zlatne i četiri srebrne olimpijske medalje u ekipnoj konkurenciji slepih šahista. Pored njega su osvajači srebrnih olimpijskih i srebrnih i bronzanih medalja sa svetskih prvenstava Branko Negovanović, Sretko Avram, Živa Markov i Veso Avram. ŠK „Anpasan“, pored slepih i slabovidih šahista, ima i nekoliko vrhunskih šahista i prijatelja kluba zdravog vida, koji zajedno sa nama daju veliki doprinos afirmaciji našeg kluba – objašnjava Markov.

D – I pored svih ovih uspeha, slepim i slabovidim šahistima nije priznata nacionalna penzija, za razliku od videćih šahista. Dokle je stigla vaša borba da se ova velika nepravda ispravi?

– Dugi niz godina slepi šahisti su na neki način diskriminisani i cela stvar je zbog nerazumevanja problema završila na sudu, ali postoji nada da će ova nepravda biti ispravljena. U decembru 2017. godine odigran je meč reprezentacije slepih i slabovidih šahista Srbije protiv najviših predstavnika vlasti Republike  Srbije, koje je predvodio predsednik Srbije gospodin Aleksandar Vučić. Tom prilikom je predsednik Vučić dao obećanje slepim šahistima da će se problem statusa njihovih nacionalnih priznanja u doglednom periodu rešiti. Međutim, neposredno nakon toga naša delegacija je pozvana u kabinet ministra omladine i sporta, gospodina Vanje Udovičića, gde smo po ko zna koji put naišli na nerazumevanje, tako da ni do dana današnjeg naš problem nije rešen – ističe Sretko Avram .

D – Koliko je teško igrati partiju protiv šahista koji vide?

– Jedina igra, ako se i za šah kao i za druge sportove može reći da je igra, u kojoj su slepi i slabovidi gotovo posve ravnopravni sa igračima zdravog vida je šah. Pravila su ista, takmičenja takođe, i jedina prepreka da još brže napredujemo u šahu je nedostatak odgovarajuće šahovske literature, kao i problem praćenja stanja na šahovskom satu, što je naročito važno u oskudici vremena. I pored ovih prepreka, šah za slepe i slabovide ima neprocenjivu vrednost kao svojevrstan prozor u svet. Osim takmičarskog, šah ima izuzetno veliki značaj za promociju i integraciju slepog čoveka u društvo, kao i afirmaciju njegovih ukupnih mogućnosti, sposobnosti i znanja u najširem smislu reči. Šah je mnogim slepim šahistima otvorio razne mogućnosti, od zapošljavanja, preko rehabilitacije, do ravnopravnog učešća u društvenim aktivnostima i sportskim nadmetanjima. Zahvaljujući šahu stekli smo mnogo iskrenih prijatelja i upoznali mnogo lepih gradova i zemalja širom sveta – kaže potpredsednik Krsoje Notaroš.

D – Šahovski život u ŠK „Anpasan“ je izuzetno intenzivan. Koje sve turnire i druženja šahista klub organizuje?

-Klub već 57 godina sa velikim uspehom organizuje međunarodni Oktobarski pojedinačni turnir slepih i slabovidih šahista, koji je ubedljivo najveća, najmasovnija, najkvalitetnija i daleko najstarija manifestacija šaha slepih u regionu, a i šire. Na ovom turniru učestvuju velika imena među slepim šahistima, svetski prvaci, igrači visokih titula i rejtinga iz svih zemalja bivše Jugoslavije i okruženja. Neki od njih dolaze samo kod nas, čak i ovim opskurnim vremenima poslednjih kriza i ratnih sukoba na ovim prostorima. Pored Oktobarskog, organizujemo i tradicionalni Svetosavski turnir, na kojem pored slepih i slabovidih šahista učestvuju i najpoznatiji videći igrači iz Grada Novog Sada i okoline. Svake godine se održavaju i zvanično Prvenstvo kluba, koje se rejtinguje, kao i nekoliko brzopoteznih turnira sa prijateljima kluba iz drugih sredina. Svi ovi turniri su propraćeni druženjem u pravoj prijateljskoj atmosferi, iako se na 64 polja vode beskompromisne borbe – ističe Notaroš.

D – Kakvi su planovi kluba i igrača za tekuću sezonu?

-Naši članovi će svakako, kao i do sada, nastupati za reprezentaciju slepih i slabovidih šahista Srbije, a u planu je učešće na Ekipnom prvenstvu Evrope za slepe šahiste u Rumuniji, ako to dozvole finansijska sredstva. Trenutno je u toku 54. Pojedinačno prvenstvo Srbije za slepe i slabovide šahiste u Požarevcu, na kome učestvuju i dva predstavnika ŠK „Anpasan“, Živa Markov i Sretko Avram. Pored toga, naši članovi će učestvovati u redovnom ekipnom takmičenju ŠSV – Bačkoj ligi Novi Sad , na ekipnim i pojedinačnim prvenstvima Saveza slepih i slabovidih Vojvodine i Srbije, kao i na mnogobrojnim međunarodnim i domaćim open turnirima. Kruna svih naših napora biće tradicionalni Oktobarski turnir. Na kraju, moramo da istaknemo da naše učešće na svim pomenutim turnirima i svi uspesi koje na njima postižemo ne bi bili mogući da nemamo svesrdnu finansijsku podršku od strane Uprave za sport Grada Novog Sada, koja ima veliko razumevanje za probleme i potrebe slepih i slabovidih šahista – rekao je na kraju Markov..

I. Uzelac

Objavljeno: 23. 05. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Uzelac