Počela rekonstrukcija škole u Banatskom Aranđelovu

Započeti su radovi na rekonstrukciji zgrade Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu.

Foto: Zgrada Osnovne škole najzad dočekala majstore foto: M. Mitrović

BANATSKO ARANĐELOVO: Započeti su radovi na rekonstrukciji zgrade Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije je za ovaj projekat odobrila preko 50 miliona dinara, a izvođač radova DOO „Ornament – investinženjering“ iz Beograda trebalo bi da poslove završi za 90 dana, tako da će đaci iz Banatskog Aranđelova sledeću školsku godinu započeti u potpuno obnovljenom objektu.

Predsednik opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić izjavio je da su po dolasku SNS-a na vlast 2016. godine, sve škole zatekli u veoma lošem stanju, te da su doneli odluku da će do kraja mandata učiniti sve da se obrazovne ustanove podignu na najveći mogući nivo.

– Zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i Vladom Srbije, 2017. godine smo ušli u izradu projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekata OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Banatskom Aranđelovu i Novom Kneževcu, pošto nijedan projekat za rekonstrukciju nije bio završen – kaže Uverić, napominjući da u ovoj opštini nikada nije urađena rekonstrukcija na tako visokom nivou, kao što je predviđeno za ovu školu.

Zgrada škole u Banatskom Aranđelovu je pod zaštitom, ali dugo nije ulagano pa je škola imala brojne probleme. Škola će biti u potpunosti obnovljena od temelja do krova. Biće zamenjeni podovi, stolarija, obnovljeni sanitarni čvorovi, zamenjene električne instalacije, rekonstrisana fasada i krovna konstrukcija, izvršeni molersko farbarski radovi, a zgrada će imati posebnu rampu i lift za invalidna lica.

Narodni poslanik Radovan Jančić dodaje da projekat sadrži kompletnu sanaciju zgrade i da su radovi usklađeni sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, pošto je deo fasade škole u Banatskom Aranđelovu pod visokim stepenom zaštite i od posebnog je značaja kao arhitektonska baština.

Direktorka škole Svetlana Tamaši Jevtić je naglasila da je rekonstrukcija veliki čin za školu. Najveći problem objekta u Banatskom Aranđelovu jesu podzemne vode, koje su plavile podrum, vlažile arhivu i biblioteku. Propale su elektroinstalacije, kao i stolarija, a nije bilo adekvatno ni grejanje.

– Školu pohađa 132 učenika, u 15 odeljenja, na srpskom i mađarskom jeziku, dok smo deo objekta ustupili Predškolskoj ustanovi „Srećno dete“. Zbog radova smo premestili učenike u centralni objekat u Novi Kneževac, a zahvaljujući lokalnoj samoupravi za učenike je obezbeđen prevoz. Od septembra će, u novoj školskoj godini, ovdašnji đaci nastavu pohađati u mnogo boljim uslovima – naglašava Svetlana Tamaši Jevtić.

Najavljeno je da će narednih dana biti završena projektno tehnička dokumenatcija za ulaganje u rekonstrukciju centralne škole u Novom Kneževcu, koja je sagrađena 1974. godine. Radovi bi trebalo uskoro da počnu, a vrednost ulaganja je tri puta veća nego u zgradu u Banatskom Aranđelovu. Tako će Vlada Republike Srbije u obnovu objekata obrazovnih ustanova u Opštini Novi Kneževac izdvojiti više od dva miliona evra.

Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač izražava zadovoljstvo što se zajedničkim naporima lokalne, pokrajinske i republičke vlasti ulaže u obnovu.

– Ono što je Vlada Srbije, u saradnji sa  Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, zacrtala pre nekoliko godina da se sve škole, vrtići, domovi zdravlja i bolnice rekonstruišu, realizujemo u ovom slučaju u Banatskom Aranđelovu. Dobijamo još jednu prelepu školu, rekonstruisanu  od temelja do krova. Sinergijiom svih nivoa vlasti imaćemo još jednu školu u našem okrugu, sa kompletno novim izgledom. Nećemo se ovde zaustaviti, nego idemo dalje, da se rekonstruišu sve škole na teritoriji Srbije – rekao je Nikola Lukač.

M. Mitrović

Objavljeno: 08. 05. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović