Dečiji maraton u subotu u Zoo-vrtu

Najbrži predškolci glavnog grada okupiće se u subotu, 6. aprila, od 11 sati u Beogradskom zoo-vrtu u subotu na Dečjem maratonu.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Najbrži predškolci glavnog grada okupiće se u subotu, 6. aprila, od 11 sati u Beogradskom zoo-vrtu u subotu na Dečjem maratonu.

Od 15.000 mališana, koliko ih je po vrtićima bilo u kvalifikacijama, 150 pobednika biće podeljeno u 12 kvalifikacionih trka. Na kraju će 12 najbržih na stazi od 230 metara, u velikom finalu od podne, doneti odgovor na to ko je „biser nad biserima u generaciji“.

– Samo na premijeri i jednom tokom održavanja događaja nismo bili domaćini. Dakle, ovo će biti 24. put da se deca takmiče u ovakvom okruženju na obostrano zadovoljstvo, čime smo počastvovani. Tako promovišemo ljubav prema prirodi, zdrav način života i bavljenje sportom – rekao je Srboljub Aleksić, direktor Beogradskog zoo-vrta i dodao da je ulaz u Beo zoo-vrt do podneva na dan održavanja Dečjeg maratona besplatan za sve posetioce.

Evropska atletska federacija je pre 10 godina proglasila je dečji maraton događajem od posebnog značaja za razvoj atletskog sporta u uzrasnoj kategoriji dece između pet i šest godina. Predsednik Svetskog udruženja maratona i uličnih trka Pako Borao i potpredsednica ove organizacije Marta Morales, zadužena za razvoj i rad s decom, kao gosti prošlogodišnje trke okvalifikovali su Dečji maraton kao vrhunski, a na kongresu AIMS dobio je status događaja od posebnog značaja, navode organizatori trke.

U 26 godina, koliko se održava Dečiji maraton, učestvovalo je ukupno 415.000 dece predškolskog uzrasta, među njima i deca s invaliditetom.

– Već 10 godina učestvujemo u ovom događaju. Deca ga s nestrpljenjem očekuju, mnogo im znači. Hvala organizatorima na toj prilici – rekla je danas Jelena Radivojević ispred Sportskog saveza osoba s invaliditetom.

Saša Tomašević iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu rekao je da se najmlađi izuzetno raduju Dečijem maratonu i da ga svake godine s nestrpljenjem očekuju.

Objavljeno: 04. 04. 2019.

Izvor: www.blic.rs

Autor: M. R.

Dečji maraton u Beo zoo vrtu – www.danubeogradu.rs