Deca s posebnim potrebama zasadila drveće u Kanjiži

Na kanjiškom Vašarištu zasađeno je 50 sadnica drveća u zajedničkoj akciji dece sa posebnim potrebama i volontera.

Kanjiža: Na kanjiškom Vašarištu zasađeno je 50 sadnica drveća u zajedničkoj akciji dece sa posebnim potrebama i volontera.

Akciju su sproveli članovi Udruženja „S tobom – za njih” iz Kanjiže i učenici Osnovne i srednje škole „Žarko Zrenjanin” iz Subotice, u organizaciji Međunarodnog kluba “Soroptimist” iz Subotice. Obezbeđenjem sadnica podršku akcija u ozelenjavanju Vašarišta pružila je lokalna samouprava opštine Kanjiža. 

U sadnji su učestvovali štićenici kanjiškog dnevnog boravka za osobe sa posebnim potrebama “Barka” i violonteri Udruženja “S tobom – za njih”, a Slavica Feher ističe da je sadnja drveća protekla u dobrom raspoloženju i druženju. Kanjižanima se pridružilo petoro đaka subotičke škole “Žarko Zrenjanin”.

Pedagog iz škole “Žarko Zrenjanin” Nikola Savić naglašava da je za đake ove specijalne škole za obrazovanje i vaspitanje dece sa posebnim potrebama, sadnja drveća posebno iskustvo.

– Imamo saradnju sa raznim udruženjima u Vojvodini, pa dobru saradnju ostvarujemo sa kanjiškim Udruženjem “S tobom – za njih”. Ova deca su sa posebnim potrebama, a mi ih edukujemo i osposobljavamo da budu samostalna, mi ih podučavamo za budući život. Ova deca uče da budu cvećari i baštovani i oni dosta nauče u škloli, imamo praksu na Paliću, tako da se ososobljavaju da samostalno mogu da rade. Sadnja drveća je mali deo praktične obuke koji mi u toku godine odradimo – kaže Savić.

Predsednica subotičkog kluba “Soroptimist” Zenobia Kiš naglašava da je cilj da se deca uče odgovornosti, te da će učesnici akcije biti u prilici da zalivaju stabla I brinu o njima. Članovi kluba “Soroptimist” su uoči akcije sadnje drveća posetili dnevni boravak “Barka” uručivši skromnu donaciju.

M. Mitrović

Objavljeno: 20. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović