U Horgošu otvoren boravak za osobe sa psihofizičkim smetnjama

HORGOŠ: Za odrasla lica sa umanjenim radnim sposobnostima i psihofizičkim smetnjama otvoren je dnevni boravak u Horgošu, a svečanost je upriličena u okviru obeležavanja Dana sela, 11.marta 1771. godine, kada je segedinski beležnik Mikloš Karas koji je ovde kupio imanje osnovao naselje.

Foto: Sa otvaranja dnevnog boravka za osobe sa posebnim potrebama u Horgošu

Horgoš: Za odrasla lica sa umanjenim radnim sposobnostima i psihofizičkim smetnjama otvoren je dnevni boravak u Horgošu, a svečanost je upriličena u okviru obeležavanja Dana sela, 11.marta 1771. godine, kada je segedinski beležnik Mikloš Karas koji je ovde kupio imanje osnovao naselje.

Prostorije za dnevni boravak renovirane su u zgradi bivše apoteke u centru Horgoša, gde će biti i radionica za izradu sapuna u kojoj će raditi osobe sa invaliditetom.

Za renoviranje prostorija u zgradi čiji je vlasnik kanjiška opština utrošeno je oko milion dinara, što je, takođe obezbedila lokalna samouprava uz više donatora u okviru projekta prekogranične saradnje s Mađarskom „Transformisanje smetnji u radne sposobnosti” u kome su partneri Neprofitno udruženje za autizam „Sivarvanj” iz Segedina i Centar za pružanje socijalnih usluga opštine Kanjiža, kao i dobrovoljnim radom meštana. Ukupan budžet ovog projekta je 98.190 evra, od čega je podrška iz EU 83.461 evro. Projekat se završava u aprilu, a glavni cilj je da ljudi sa smanjenim radnim sposobnostima ne rade samo u zaštićenom okruženju, već da nađu svoje mesto na otvorenom tržištu rada. – Projekat je pružio mogućnosti da se pored grnčarske radionice i staklenika koji funkcionišu u Kanjiži, u Horgošu formira radionica za izradu sapuna gde može da se angažuje 19 osoba sa smanjenim radnim sposobnostima  – Kaže psiholog Ibolja Sakač iz Centra za pružanje usluga socijalne zaštite opštine Kanjiža. – Iz sredstava ostvarenih u projektu prekogranične saradnje omogućeno je da se u stakleniku u Kanjiži uvede sistem za navodnjavanje.

M. Mitrović

Objavljeno: 12. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović

Foto: M. Mitrović