У Хоргошу отворен боравак за особе са психофизичким сметњама

ХОРГОШ: За одрасла лица са умањеним радним способностима и психофизичким сметњама отворен је дневни боравак у Хоргошу, а свечаност је уприличена у оквиру обележавања Дана села, 11.марта 1771. године, када је сегедински бележник Миклош Карас који је овде купио имање основао насеље.

Фото: Са отварања дневног боравка за особе са посебним потребама у Хоргошу

Хоргош: За одрасла лица са умањеним радним способностима и психофизичким сметњама отворен је дневни боравак у Хоргошу, а свечаност је уприличена у оквиру обележавања Дана села, 11.марта 1771. године, када је сегедински бележник Миклош Карас који је овде купио имање основао насеље.

Просторије за дневни боравак реновиране су у згради бивше апотеке у центру Хоргоша, где ће бити и радионица за израду сапуна у којој ће радити особе са инвалидитетом.

За реновирање просторија у згради чији је власник кањишка општина утрошено је око милион динара, што је, такође обезбедила локална самоуправа уз више донатора у оквиру пројекта прекограничне сарадње с Мађарском „Трансформисање сметњи у радне способности” у коме су партнери Непрофитно удружење за аутизам „Сиварвањ” из Сегедина и Центар за пружање социјалних услуга општине Кањижа, као и добровољним радом мештана. Укупан буџет овог пројекта је 98.190 евра, од чега је подршка из ЕУ 83.461 евро. Пројекат се завршава у априлу, а главни циљ је да људи са смањеним радним способностима не раде само у заштићеном окружењу, већ да нађу своје место на отвореном тржишту рада. – Пројекат је пружио могућности да се поред грнчарске радионице и стакленика који функционишу у Кањижи, у Хоргошу формира радионица за израду сапуна где може да се ангажује 19 особа са смањеним радним способностима  – Каже психолог Ибоља Сакач из Центра за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа. – Из средстава остварених у пројекту прекограничне сарадње омогућено је да се у стакленику у Кањижи уведе систем за наводњавање.

М. Митровић

Objavljeno: 12. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović

Foto: M. Mitrović