Profesorica Željka Milošević podučava slepe dizajnu zvuka

Učesnici prve aktivnosti koja se organizuje u Novom Sadu u periodu od 8. do 16. februara će između ostalog da zajedno osmisle izgled i način funkcionisanja ove platforme koju će u narednih šest meseci programeri i organizacija da implementiraju.

Projekat pod nazivom “Use sound to watch around”, posvećen je mladim slepim osobama iz regiona, a koordinatorka Željka Milošević, inače harfistkinja i profesorica dizajna zvuka, kaže da već drugu godinu zaredom pokušava da im pruži podršku tako što ih osposobljava za posao dizajniranja zvuka kao i da je uspeh iz prošlogodišnjih edukacija obavezao da nastavi ovaj projekat.

Organizator ovih aktivnosti je udruženje Kulturni centar mladih Vojvodine, a projekat se sprovodi u okviru međunarodnog programa  „Erazmus plus“ koji je finansiran  od strane  Evropske komisije.

Tvorac ove ideje Željka Milošević, koja je profesorka u Srednjoj muzičkoj školi Petar Konjević u Somboru, u razgovoru za naš list govori o samom projektu, uspehu koji je ostvaren kao i o daljim planovima.

– Mnogo toga me je podstaklo i sve se nekako odvijalo lančano. Oduvek  sam imala mnoštvo ideja na temu podrške, edukacije i afirmacije mladih i sprovođenja takvih aktivnosti,  a tek kada sam pre desetak godina otkrila svet nevladinog sektora, moj život se promenio i dobio smisao… Tada su male akcije postajale još veće, a krenuli su i projekti kako nacionalnog tako i internacionalnog karaktera i uvek smo se bavili neformalnom edukacijom i mobilnošću mladih kao i rešavanjem socijalnih problema kod mladih, posebno onih iz ugroženih ciljnih grupa – kaže Željka Milošević.

Prema njenim rečima teme projekata u kojima je do sada učestvovala su uglavnom bile vezane za korišćenje neke od umetnosti za rešavanje nekih socijalnih problema.

– Kao nastavnik dizajna zvuka u srednjoj muzičkoj školi imala sam prilike da radim sa slepim đakom od kojeg sam i ja mnogo toga naučila. On mi je zapravo i bio inspiracija da osmislim projekat koji sam nazvala “Use sound to watch around”, jer je slepima čulo sluha najbitniji orjentir za snalaženje u prostoru i spoznaju svega što je oko njih, ujedno i alat uz pomoć kojeg mogu doći do zaposlenja – objašnjava Željka.  

Projekat je prvi put sproveden 2017. godine kada je okupio 40 učesnika iz 7 zemalja – Srbije, Albanije, Crne Gore, Bugarske, Turske, Grčke i Italije, a među njima je bilo i desetak slepih osoba.

– Tada je sve sprovedeno čak i bolje nego što smo očekivali. Pored sjajne radne atmosfere koju smo imali tokom sprovođenja aktivnosti, rezultati koji su postignuti implementirajući dodatne aktivnosti svako u svojoj zemlji, bili su više nego zadovoljavajući – kaže Željka i pojašnjava da  su u zemljama iz kojih su došli učesnici, nakon projekta u Srbiji, sprovedene različite aktivnosti koje su se odnosile na edukaciju slepih, širenje informacije o mogućnostima zapošljavanja… 

– Definitivno je ovaj projekat pomogao i da se promeni svest „običnih“ ljudi i način na koji posmatraju osobe sa nekim invaliditetom. Pošto ovaj projekat u okviru organizovanih aktivnosti direktno uključuje i slepe mnogi su po prvi put imali prilike da sarađuju sa njima, kao i da provode vreme zajedno učeći i družeći se, a na kraju svake aktivnosti pored raznih vidova konkretnih evaluacija, jednostavno možete da vidite pozitivnu promenu kod svih učesnika – priča Željka.

Upravo je uspeh koji je postignut sa desetak slepih osoba u prvom projektu, podstakao nove ideje za naredni koji će sada otići korak dalje…

– Zajedničkim predlozima došli smo na ideju da ovoga puta implementiramo jednu internacionalnu onlajn audio platformu koja će omogućiti slepima da prodaju svoje audio fajlove koji se koriste za razne namene u medijima kroz stok audio prodaju, ali i da nude usluge klijentima iz celog sveta. Zamisao je da ta platforma omogući i poslodavcima angažovanje osoba sa invaliditetom, što je i zakonom definisano u pojedinim zemljama. Učesnici prve aktivnosti koja se organizuje u Novom Sadu u periodu od 8. do 16. februara će između ostalog da zajedno osmisle izgled i način funkcionisanja ove platforme koju će u narednih šest meseci programeri i organizacija da implementiraju.  Nakon toga sledi testiranje i promovisanje platforme u nadi da će ona nadaleko zaživeti i zaista pomoći slepima u borbi protiv nezaposlenosti – objašnjava koordinatorka Željka Milošević. 

Ona kaže da je sa većinom učesnika prvog projekta ostala u kontaktu, čak i da sreće sa njima u drugim zemljama tokom raznih putovanja.Dobar odziv slepih koji nude i pomoć i podršku

Prema prvim najavama, projekat je naišao na veoma dobar odziv slepih osoba koji se javljaju ne samo za učešće, već nude i pomoć i podršku u organizaciji.

– Novim projektom je planirano da iz svake zemlje bude odabrano po pet učesnika od kojih je jedna osoba slepa i jedan asistent. Međutim sada već iz nekih zemalja imamo po dvoje ili više slepih učesnika. Učesnici su u stvari konkursom odabrani svi oni omladinski radnici, nastavnici sociolozi i sl. koji se u svom radu sreću sa slepima, jer je cilj da znanje koje steknu u okviru prve aktivnosti u Novom Sadu prenesu u svojim lokalnim zajednicama – pojašnjava Željka.

Milica Ćirić

Objavljeno: 03. 02. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Milica Ćirić