Saradnja Sombora i Erduta: Udruženju slepih nova oprema

Kao još jedan u nizu rezultata IPA projekta „Visitus“, koji organizuju Grad Sombor kao nosilac projekta i učesnici Opština Erdut (Hrvatska) i srpski Institut za ekonomska istraživanja, u petak je u somborskom Udruženju slepih i slabovidih predata na upotrebu oprema vredna 15.000 evra.

SOMBOR: Kao još jedan u nizu rezultata IPA projekta „Visitus“, koji organizuju Grad Sombor kao nosilac projekta i učesnici Opština Erdut (Hrvatska) i srpski Institut za ekonomska istraživanja, u petak je u somborskom Udruženju slepih i slabovidih predata na upotrebu oprema vredna 15.000 evra.

Ova donacija Udruženju, prema rečima njegove sekretarke Danijele Golubović, najveća od osnivanja daleke 1951.godine, sastoji se od računara sa skupocenim i retkim tastaturama sa Brajevim pismom i ultrazvučnim štapovima, koji će pomoći u radu Udruženja, ali i svim njegovim članovima.

– U pitanju je projekat prekogranične saradnje, podržan od Evropske unije, čiji je cilj kreiranje uslova za unapređenje turističke ponude u pograničnom području Severnobačkog okruga i Osječko-baranjske županije kroz proširenje ponude za slepe i slabovide – naveo je Antonio Ratković, zamenik somborske gradonačelnice, koji je u ime nosioca projekta sa Udruženjem slepih i slabovidih i zaključio ugovor o donaciji.- Turistička ponuda na prostoru Zapadnoobačkog okruga biće prilagođena slepim i slabovidim osobama, što podrazumeva, sa naše strane granice i mapiranje 30 turističkih tačaka u Somboru, Apatinu, Bačkom Monoštru, Sonti, Bezdanu i Telečkoj.

Turističke ponude biće na raspolaganju slepima i slabovidima i po završetku projekta. Za ovaj projekat iz IPA fonda izdvojeno je preko 300.000 evra, a on traje do 14. februara ove godine. Projektni menadžer IPA projekta „Visitus“, prof. dr Saša Bošnjak je pojasnio da će i nakon okončanja projekta u kojem je uspešno objavljeno 10 javnih nabavki, za šta je utrošeno oko 85 odsto odobrenih sredstava, sredine u kojima se ovaj projekat izvodi osećati njegove benefite, kao što je skoro postavljanje taktilnih turističkih tabli u samom Somboru i Bačkom Monoštoru.

Kako je rekao, projekat VISITUS deo je Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska 2014-2020. godine i ujedno jedan od 24 projekta odobrenih za finansiranje od ukupno 127 projektnih predloga u okviru Prvog projektnog poziva za period 2014.-2020.

M. Mć

Objavljeno: 02. 02. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mć.