„Izidi” potrebna pećnica za grnčariju

Duštvu za zaštitu majki i dece „Izida” potrebna je pećnica za grnčariju, napominju zaposleni, jer su korisnici, osobe sa smetnjama u razvoju, već prošli radionice grnčarstva i umeju da naprave razne predmete od gline.

Foto: Korisnici imaju prevoz od kuće do dnevnog boravka

Feketić: Duštvu za zaštitu majki i dece „Izida” potrebna je pećnica za grnčariju, napominju zaposleni, jer su korisnici, osobe sa smetnjama u razvoju, već prošli radionice grnčarstva i umeju da naprave razne predmete od gline.

Sledeći korak je da nabave peć kako bi ispekli skulpture, farbali i posle poklanjali i prodavali.

– Voleli bi veću peć kako bi stavili više predmeta odjednom da se peku, a ne pojedinačno, što je prilično skupo, i kada smo tražili predračun za peć stigao je na iznos od 220.000 dinara, što je za naše društvo previše, te smo aplicirali na konkurs ministarstva, međutim nismo imali uspeha – kaže Julijana Pap, osnivačica „Izide”, i dodaje da bi u slučaju da dobiju peć, zaposlili radnika sa invaliditetom, koji bi pomagao oko upotrebe peći, i na taj način i on prihodovao, da ne bude na teretu države.

Veliki izdatak za ovo društvo su putni troškovi, jer „Izida” sve korisnike vozi od njihovih kuća do prostorija gde borave, uče i druže se. Korisnici su iz Malog Iđoša, Lovćenca i Feketića, pa kombi dnevno pređe više od 50 kilometara. Osim za gorivo, veliki su izdaci za angažovanje stručnog kadra – psihologa, defektologa, stručnih radnika, potvrđuje nam Julijana. Organizovan prevoz je neophodan uslov da bi „Izida” mogla da licencira usluge dnevnog boravka za osobe sa smetnjama. Izleti su nešto u čemu korisnici dnevnog boravka najviše uživaju, jer tada izlaze iz ustaljene šeme i susreću se sa drugarima iz ostalih opština.

– Mene posebno ispunjava radost na njihovim licima pri susretu koliko uživaju u druženju, ali i kako razmenjuju iskustva – kaže Julijana i dodaje da se poslednje druženje odigralo pred Novu godinu u Subotici, gde su došla deca iz Ade, Kanjiže, i drugih mesta, gde je bilo više od stotinu mladih i da je takva podrška i druženje od izuzetnog značaja.

Posetili su tada sedište Reformatorske crkve, gde su ih ugostili ručkom, u kom su svi uživali. Pravilo je da se nakon ručka igra tombola, i da svako ponese nešto, te se dele pokloni, čemu se svi raduju.

M. Stakić

Foto: J. Ivanović

Projekat „Perom i objektivom kroz Mali Iđoš” realizovao je „Dnevnik”. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove Opštine, koja sufinansira projekat.

Objavljeno: 26. 01. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Stakić