INTERVJU Borislava Perić Ranković, olimpijska, svetska i evropska šampionka

U bogatoj sportskoj karijeri Borislava Perić Ranković srpska stonoteniska reprezentativka osoba sa invaliditetom osvojila je sve što se osvojiti može.

Foto: Borislava Perić Ranković Foto: Dnevnik.rs

U bogatoj sportskoj karijeri Borislava Perić Ranković srpska stonoteniska reprezentativka osoba sa invaliditetom osvojila je sve što se osvojiti može.

Višestruka je evropska šampionka, svetska pojedinačno i ekipno i zlatna paraolimpijka. Ima 22 odličja sa najznačajnijih takmičenja, ali joj motiva ne nedostaje da ih i ubuduće osvaja. I mada je planirala da polako završava sportsku karijeru, Beba, kako od milošte zovu ovu jaku ženu prijatelji i poznanici, ipak će se i dalje takmičiti. Želi da dostigne svogu uzora, trenera i selektora Zlatka Keslera, koji je u bogatoj nisci nanizao čak 26 medalja. Ove godine je osvojila svetsku pojedinačnu krunu, koja joj je nedostajala u bogatoj riznici, i za to dobila i pregršt nagrada, među kojima specijalno priznanje Sportskog saveza Srbije, zajedno sa fudbalskom legendom Draganom Džajićem, Vihor za najbolju sportiskinju sa invaliditetom u AP Vojvodina i specijalnu nagradu „Dnevnika“.

„D“Šta za vas znače sve ove nagrade i da li se uloženi trud isplatio?

– Trud se uvek isplati, a nagrade na kraju godine samo su pokazatelj da smo radili kako treba. Nagrade su kruna sezone, ujedno i obaveza za sledeću i da i u narednom periodu moramo da nastavimo istim tempom, jer javnost ne priznaje nešto manje – kaže Borislava Perić Ranković za „Dnevnik“.

„D“Da li si se potajno nadala da ćeš jednog dana postići ovakav uspeh?

– Ni u jednom trenutku nisam razmišljala da je to moguće. Naime, 2015. godine sam proglašena za najbolju stonoteniserku sa invaliditetom na planeti i nekako sam mislila da će me ta nagrada uspavati i da mi neće dati elan za sva buduća priznanja i buduće medalje. Ali, to se nije dogodilo, ta 2015. bila je samo uvertira za sve ovo što je sledilo. Kako sam ove godine rekla u mnogim intervjuima, mislila sam da najavim povlačenje, ali neću tako lako da prepustim tron, pa će rivali morati dobro da se spreme za naredne okršaje.

*D* Vaš klub Spin se iz Rija sa Paraolimpijskih igara vratio sa četiri medalje. Koliko će biti teško ponoviti taj uspeh?

– U Riju su se poklopile kockice i takmičari Spina su osvojili  čak četiri medalje. Prelep rezultat i ogroman motiv za nas u narednom periodu, jer svi očekuju da se taj uspeh ponovi, ako ne i poboljša. Neće nam biti lako u Tokiju, konkurencija je izuzetna, ali se nadamo da ćemo uz pomoć selektora i trenera uspeti da tempiramo formu i da eventualno napravimo novi podvig. Da nastavimo tradiciju, to ćemo se svakako potruditi.

„D“ Promenjene su kvalifikacije za Tokio.

– Da, 2019. godine moramo da odradimo četiri turnira (nibitno koja) i jedan kontinentalni. Ukoliko ne odemo na kontinentalni turnir, onda moramo da odemo na neki turnir van Evrope, što iziskuje dodatna sredstva. Nadamo se da ćemo na EP uspeti to da odradimo, tako da se nećemo izlagati novim troškovima. Svi znamo da su sredstva koja dobijamo lepa, ali se uvek trudimo da nas takmičenja i pripreme koštaju što manje. Ovim putem se zahvaljujemo sponzorima na svemu.Tu mislim na Energotehniku Južnu Bačku, na Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad i na gradonačelnika Miloša Vučevića, kao i na POKS koji prima sredstva od MOS-a.

„D“ Peta evropska titula stigla je 2017. i ekipno svetsko zlato.

– Uspela sam 2017. da se okitim sa čak tri zlata, od toga dva ekipna i jedno pojedinačno. Prvi put se ukazala takva prilika, uspela sam da je iskoristim. Sledeće godine nas očekuje Evropsko pojedinačno i ekipno prvenstvo, gde branimo šest medalja. Neće nam biti lako da ponovimo rezultat iz 2017, ali nadam se da ćemo dobro tempirati formu i da ćemo uspeti da ostvarimo približan rezulatt, ako ne i bolji.

„D“ Osvojili ste svetsku titulu koja vam je nedostajala.

– Imala sam do ovog zlata dve svetske bronze. Pre odlska na takmičenje u sebi sam molila Boga da osvojim bar neku medalju, ni ne sluteći da može ovako nešto da se desi. Moram da priznam da je svetska  medalja nekako najsjajnija, s obzirom da se intonirala himna Srbije, a na stepenicama niže bile su Kineskinje, što je zaista nešto posebno i u ovom sportu retko. Pobediti Kineskinje u njihovom nacionalnom sportu je fantastičan uspeh.

„D“ Niska od 22 medalje se nastavlja.

– Svi su me pitali šta mi je sledeći motiv, verovatno je to da dostignem Keslerovih 26 medalja, ali mnogi  su mi rekli da bi bilo lepo da se taj broj zaokruži. Bez obzira na sve, trudiću se da postignem rezultat koji je Zlatko Kesler napravio i da ostavim domaći zadatak za sve buduće generacije koje dolaze posle mene – kazala je Beba.

G. Malenović

Objavljeno: 31. 12. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: G. Malenović