Srbija s pet aduta u Sloveniji

Pojedinačno svetsko prvenstvo u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom održaće se od 15. do 21. oktobra u Sloveniji (Laško, Celje). Boje Srbije braniće petoro takmičara koji su to pravo stekli kroz kvalifikacije – Borislava Perić Ranković, Nada Matić, Zorica Popadić, Mitar Palikuća i Goran Perlić, a ukupno će učestvovatu 325 stonoteniserki i stonotenisera, iz 54 zemlje.

 

Pojedinačno svetsko prvenstvo u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom održaće se od 15. do 21. oktobra u Sloveniji (Laško, Celje). Boje Srbije braniće petoro takmičara koji su to pravo stekli kroz kvalifikacije – Borislava Perić Ranković, Nada Matić, Zorica Popadić, Mitar Palikuća i Goran Perlić, a ukupno će učestvovatu 325 stonoteniserki i stonotenisera, iz 54 zemlje.

Selektor srpskog tima Zlatko Kesler kaže da se reprezentacija dobro pripremila za najvažnije ovogodišnje takmičenje, a u radu mu je pomagao i trener reprezentacije Lazar Kurteš. Naših petoro predtsvanika, kao i ostatak tima na koji se ozbiljno računa za buduća nadmetanja, radio je u zemlji i u inostranstvu i sparingovao sa mnogim kvalitetnim takmičarima.

„Reprezentativci su u dobroj formi i očekujem da bismo mogli da osvojimo jednu, do dve medalje. Prvenstveno tu mislim na Borislavu Perić Ranković, koja je trenutno druga na svetskoj rang-listi, Mitra Palikuću koji je treći i Nadu Matić, koja je peta na svetu. Od njih troje najviše očekujem, a bilo bi veliko čudo da iznenade Goran Perlić ili Zorica Popadić. Mi, selektori, uvek očekujemo da neko iznenadi i proradi, ali realno od njih dvoje očekujemo da dođu do četvrtfinala“, rekao je Kesler pred put u Sloveniju i zahvalio se na pomoći Ministarstvu omladine i sporta, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Gradu Novom Sadu i generalnom sponzoru „Energotehnici Južna Bačka“ na velikoj pomoći i odličnim uslovima za pripreme kako za ovo, tako i za sva buduća takmičenja.

Borislava Perić Ranković jedan je od najvećih favorita za osvajanje medalje u Sloveniji. U prebogatoj nisci nedostaje joj samo pojedinačno svetsko zlato. Ekipno je osvojila prošle godine sa Nadom Matić i Kristinom Arančić, a paraolimpijska je i evropska šampionka. Motiva u njoj je još mnogo, tako da od Bebe iz Slovenije treba očekivati dobre vesti.

„Motiva imam napretek da treniram i osvajam medalje i da se dokazujem. U poslednjih mesec dana na svetskoj rang-listi Kineskinja je s malom prednošću izbila na prvo mesto, koje sam do tada ja držala. Posle Paraolimpijskih igara, nisam se sretala s Kineskinjama, osim s jednom njihovom mlađom sunarotkinjom, koja će takođe učestvovati na Svetskom prvenstvu. Videćemo u Sloveniji kako će biti, slaviće onaj ko bude više želeo medalju i ko bude imao više sreće. Pripreme su bile odlične i imali smo mnogo kampova, a sada je na nama da pružimo najbolje partije. Ne mogu da kažem šta je to čime bih bila zadovoljna, moram da igram svoju igru, da pružim maksimum, a kakav će biti rezultat – videćemo“, kazala je Beba.

Nada Matić je Borislavi, pored toga što joj je prijateljica i klupska i reprezentativna drugarica, i velika rivalka na terenu. Srpsko finale smo već videli na jednom od prethodnih evropskih prvenstava.

„Mi jesmo dobe prijateljice, ali kada smo za stolom razmišljamo samo o svojoj igri. Ako se sastanemo, pobediće ona koja u tom momentu bude bolja. Priželjkujem to finale, ali moramo ići meč po meč, da se skoncentrišemo na svaki duel. Konkurencija je u našoj klasi jaka, nastupiće tri Kineskinje, a i ostale igračice su dobre. Biće teško doći do nekog odličja, ali mi ćemo dati sve od sebe, jer za to smo se i spremali“, istakla je Nada Matić.

Mitar Palikuća je ove sezone u odličnoj formi i u junu mesecu je izbio i na prvo mesto na svetskoj rang-listi u svojoj kategoriji. Nada se da će tu formu potvrditi i u Sloveniji

„Bronzana medalja na Paraolimpijskim igrama u Riju dala mi je još veći podstrek da napredujem. Trenutno sam treći na rang-listi i to mesto me svrstava u krug favorita za osvajanje odličja na Svetskom prvenstvu. Dobro smo se spremili za ovo takmičenje i nadam se da ćemo se iz Slovenije vratiti sa nekom od medalja“, rekao je Mitar.

Tekst i foto: G. Malenović

Objavljeno: 15. 10. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: G. Malenović