Država da obezbedi tajno glasanje za slepe

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti doneo preporuku na osnovu pritužbe osobe sa invaliditetom.

 

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti doneo preporuku na osnovu pritužbe osobe sa invaliditetom.

Postupajući po pritužbi slepe osobe kojoj na poslednjim gradskim izborima nije omogućeno tajno glasanje, jer takva mogućnost u Srbiji još uvek nema tehničko rešenje…

… Poverenik za zaštitu ravnopravnosti doneo je mišljenje da je Gradska izborna komisija na taj način stavila ovu osobu u nepovoljniji položaj u odnosu na druge birače a na osnovu invaliditeta.

Nevena Jovanović, koja je slepa, na poslednjim izborima za odbornike Skupštine grada Beograda nije želela da glasa uz pomoć pratioca, što je zasad jedina opcija koju slepi i slabovidi imaju na izborima, nego tajno, što je ustavno pravo svakog građanina i građanke. Kako je naš list izveštavao u vreme izbora 4. marta, Jovanović je u svom izbornom mestu zahtevala listu kandidata na Brajevom pismu, ali su joj članovi biračkog odbora rekli da takvu listu nemaju i da može da se osloni na svog pratioca. Nakon prepirke, kako stoji u njenoj pritužbi Povereniku, Neveni je istrgnut listić iz ruke i onemogućeno da glasa na bilo koji način, zbog čega smatra da je diskriminisana na osnovu invaliditeta.

U izjašnjenju Gradske izborne komisije navodi se, između ostalog, da u zapisniku sa biračkog mesta nije naveden nijedan događaj koji je poremetio izborni proces. GIK takođe navodi da je na sednici krajem februara razmatrana inicijativa Udruženja slepih i slabovidih za uvođenje šablona kako bi slepi mogli samostalno da glasaju, da je inicijativa prihvaćena, ali da se u tom trenutku takav način glasanja tehnički nije mogao sprovesti. Istakli su i da će Narodnoj skupštini uputiti inicijativu za izmenu izbornih zakona u ovom pogledu.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je u ovom slučaju utvrdio da je GIK prekršila Zakon o zabrani diskriminacije i uputio preporuku da preduzme sve što je neophodno kako bi se slepim i slabovidim omogućilo ravnopravno glasanje.

Nevena Jovanović je, kako je izjavila za naš list, načelno zadovoljna mišljenjem Poverenika.

– Iako na poslednjim izborima nisam mogla da glasam, zadovoljna sam ovakvom odlukom, jer se nadam da će se time povećati vidljivost problema i, što je najvažnije, omogućiti slepim i slabovidim osobama da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo na tajno glasanje – kaže Jovanović.

Objavljeno: 06. 09. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. M. S.