Udruženje građana „Iz drugog ugla” i pored teškoća organizuje plemenite akcije

Udruženje građana „Iz drugog ugla” okuplja osobe s invaliditetom, izbeglice, porodice s više od troje dece i hemofiličare, i postoji u Veterniku već pet godina, ali članovi ne primećuju nikakav pomak po pitanju prihvaćenosti u društvu.

 

 

Udruženje građana „Iz drugog ugla” okuplja osobe s invaliditetom, izbeglice, porodice s više od troje dece i hemofiličare, i postoji u Veterniku već pet godina, ali članovi ne primećuju nikakav pomak po pitanju prihvaćenosti u društvu.

Premda se predsednica udruženja Sandra Tomić trudi da se što češće pojavljuju u javnosti i time doprinesu boljitku, ne uspeva u tome.

– Roditelji su, valjda, skeptični i strahuju da će deca koja su ometena u razvoju možda nekoga povrediti – kaže Sandra Tomić. – Mi stalno pričamo o svemu i pokušavamo da objasnimo da nije strašno ni opasno biti u društvu naših članova, ali to ne dopire do ljudi. I kada neko u invalidskim kolicima prođe ulicom, svi se sklanjaju, a u Veterniku čak i imamo Dom za decu ometenu u razvoju. Nije mi jasno što se situacija ne menja. Nismo svi isti, nažalost. A deca u samom Udruženju se odlično slažu i svi su svakoga lepo prihvatili.

Članovi Udruženja, kojih je 67, okupljaju se jednom mesečno u prostoriji mesne zajednice ili u nusprostoriji u sedištu Udruženja (Cara Dušana Silnog 54), gde nemaju odgovarajuće uslove. Ipak, veći problem im je manjak materijala s kojim bi radili i držali radionice.

Kada bismo imali papire, bojice, perlice… sve ono što nam je potrebno za rad, mogli bismo se i češće družiti. Svakako je poenta da budemo zajedno. Kada nam nešto zafali od materijala, mi se međusobno dogovorimo i prikupimo novac, ali ne možemo to stalno da radimo. Probali smo preko projekata da dobijemo pare, ali nas svaki put odbiju pod izgovorom da smo još uvek mlado udruženje – navodi Sandra Tomić.

Osim što okolina nije senzibilisana za osobe koje su iz bilo kojeg razloga marginalizovane, članovi Udruženja „Iz drugog ugla” imaju problem i s prevozom, kako onim koji treba da obezbede kada odlaze na manifestacije, tako i s gradskim autobusima.

– U Veterniku nemamo niskopodni autobus i, onda, kada treba da idemo do Novog Sada, zovem JGSP da vidim da li će, i kada, ići niskopodni autobus za grad i nazad – objašnjava naša sagovornica. – Treba nam neko vozilo, tako da ćemo pisati projekat da bismo nabavili prevoz, a čuli smo da japanska vlada donira takva vozila.

Osim radionica, „Iz drugog ugla” organizuju i humanitarne akcije i koncerte, a plan im je da krajem avgusta prikupe školski pribor za đake, potom paketiće za Novu godinu, dok je odeća uvek dobrodošla. Svi oni koji su zainteresovani da pomognu Udruženju, mogu to učiniti tako što će prikupljene stvari, materijal, pribor… poslati ili doneti na adresu Udruženja građana „Iz drugog ugla”, Ulica cara Dušana Silnog 45, Veternik.

Svakog dana pita za večeru

Ako ništa drugo, Udruženje građana „Iz drugog ugla” već dva meseca ima divnu saradnju s pekarom „Uranak” iz Veternika. Svakog dana, od ponedeljka do subote, neko od članova Udruženja dobije i do pet kilograma pite koja se ne proda u pekari. Do saradnje je došlo tako što je vlasnik Milorad Majkić po otvaranju lokala stupio u kontakt s Bankom hrane u Beogradu i tako saznao za Udruženje „Iz drugog ugla” i povezao se s njim.

– I „Skroz dobra pekara” nam donira tortu i peciva kada nam je rođendan, a „Minakva” nam obezbeđuje piće – zahvalna je Sandra Tomić, napominjući da imaju lepu saradnju i s izviđačima „Veternik 1923”.

L. Radlovački

 

Projekat „Podrška osobama sa invaliditetom”realizovala je „Panonija Media”, a sufinansiran je od strane Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Objavljeno: 11. 08. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radovlački