Pomažu osobama s invaliditetom da stvaraju muziku

Osobe s invaliditetom često ne nailaze na razumevanje i prihvatanje okoline i izopštene su iz mnogih sfera društvenog života.

 

 

Osobe s invaliditetom često ne nailaze na razumevanje i prihvatanje okoline i izopštene su iz mnogih sfera društvenog života.

Medijatekar Martin Kalamković, koji 20 godina radi u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” odlučio je da to promeni. Osim što nastavnicima u toj školi pomaže da se multimedijalni sadržaji, poput filmova, softvera i drugih pomagala uspešno uvedu u nastavu, on izrađuje specijalne muzičke instrumente namenjene deci i osobama sa smetnjama u razvoju.

– Prošao sam put od seoskog učitelja do osobe koja se bavi vrhunskim tehnologijama – prisetio se se Kalamković. – Od početka rada u školi bavim se pomoćnim tehnologijama u nastavi, a izradu ovih posebnih instrumenata započeo sam 2010. godine. Tome je prethodio slučajan susret na beogradskom aerodromu i upoznavanje s profesorom muzike iz Amerike Kurtom Kobelom. Obojica smo, svako na svoj način, pokušavali da dođemo do rešenja problema dostupnosti muzičkog stvaralaštva, a saradnjom i razmenom ideja problem je rešen.

Kalamković smatra da su savremene informacione tehnologije korisne, ali u isto vreme strane velikom delu populacije, posebno osobama s invaliditetom.

– Muzički instrumenti koje izrađujemo zasnivaju se na jednostavnosti i osećaju da se zaista svira – uputio nas je naš sagovornik. – Želja nam je da osoba s motoričkim smetnjama ne koristi računar da bi proizvela zvuk, već da dodirivanjem senzora aktivira bubanj, gitaru ili violinu na jednostavan i pristupačana način. Tako muzičar doživljava stvaranje muzike i zadovoljstvo koje ono nosi.

Većina komponenata za instrumente doprema se iz Amerike, a ovde se sklapaju i prilagođavaju korisnicima.

– Naš posao je da se stavimo u poziciju osoba s telesnim invaliditetom i da osmislimo najpogodniji način da se koristi muzički instrument – rekao je Kalamković, i dodao da mogućnost stvaranja muzike svima donosi osmeh na lice.

Škola za osnovno i srednje obratzovanje „Milan Petrović” poznata je po otvorenosti za nove metode i oblike nastave pa je ova inovativna ideja dočeka raširenih ruku, ali, kako je rekao Martin Kalamković, bilo je potrebno vreme da zaživi. Ta škola projekte finansira iz donacija, ali ipak se trude da rad podele s drugima, besplatno.

Sem Fabrici u poseti na Egzitu

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” drugi put se predstavila na ovogodišnjem Egzit festivalu, a u cilju promovisanja specijalnih muzičkih instrumenata. Osim velikog broja zainteresovanih posetilaca, izložbeni štand je obišao i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici

– Gospodin Farbrici je bio oduševljen idejom i, naravno, pružio podršku – ponosno nam je rekao Kalamković. – Bilo je to nešto novo i neobično za njega. Iznenadio se kada smo s njim podelili zanimljivost da je i Nik Vujičić svirao na tim instrumentima.

S. Kovač

Projekat „Podrška osobama sa invaliditetom” realizovala je „Panonija Media”, a sufinansiran je od strane Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Objavljeno: 06.08.2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Kovač