Pokrajina podržala boravak studenata sa invaliditetom u „Banji Kanjiža“

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoranom Miloševićem, poseto je 28. jula studente sa invaliditetom kojima je obezbeđen desetodnevni oporavak u „Banji Kanjiža“, u okviru projekta „Rehabilitacija i lečenje studenata sa invaliditetom“.

 

Kanjiža – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoranom Miloševićem, poseto je 28. jula studente sa invaliditetom kojima je obezbeđen desetodnevni oporavak u „Banji Kanjiža“, u okviru projekta „Rehabilitacija i lečenje studenata sa invaliditetom“.

Projekat Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom realizuje uz podršku Pokrajinske vlade. Cilj je da se studentima sa delimično ili potpuno otežanim hodom i motorikom kroz aktivnosti terapijsko-rekreativnog tipa pomogne da dođe do pobolјšanja njihovog stanja ili, bar, da se spreči pogoršanje. Istovremeno, tokom boravka u banji, kroz edukacije, diskusije i radionce, studenti će se steći veštine koje će im kao budućim akademskim građanima, biti vrlo značajne u životu.

Potpredsednik Milićević je naglasio da je Pokrajinska vlada, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prvi put odobrila sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara za rehabilitaciju i oporavak 10 studenata sa invaliditetom i njihovih pratilaca u „Banji Kanjiža“.

„U razgovoru sa studentima čuli smo da im boravak u banji zaista znači i prija“, rekao je potpredsednik Milićević. On je dodao da je kroz podršku projektu Pokrajinska vlada želela da studentima omogući da kroz oporavak i rehabilitaciju budu spremni za narednu školsku godinu, ali i da im na ovaj način pokaže da u Srbiji imaju podršku i da nakon završenih studija ostanu ovde da žive.

Potpredsednik Milićević je ukazao na potrebu celog društva da više pažnje poklanja osobama sa invaliditetom, posebno studentima, jer su oni budućnost našeg društva. On je pozvao institucije i društveno odgovorne kompanije da podrže ovakve akcije, ali i druge aktivnosti udruženja osoba sa invaliditetom, jer to našim sugrađanima puno znači.

Pokrajinski sekretar dr Zoran Milošević je naglasio da Pokrajinska vlada kroz podršku ovom projektu, ali i druge aktivnosti, pokazuje razumevanje za osobe sa invaliditetom.

On je naglasio da studenti sa invaliditetom ovakvim inicijativama pokazuju da hrabro nose teret odgovornosti vlastitog života, da sami kreiraju svoju budućnost tako što neće biti nekome na teretu, nego će sebi i drugima pomagati tako što će kroz svoje obrazovanje biti snaga našeg društva.

Direktorica „Banje Kanjiža“ Slobodanka Drndarski je naglasila da u banji, u svakom momentu boravi značajan broj osoba sa invaliditetom i smetnjama u kretanju. Zbog toga je banja u proteklom periodu prilagodila poslovanje i prostor tim korisnicima. Ona je navela da je do sada rekonstruisan bezenski blok, obezbeđeni su dizalica za bazen i kade, a u planu su i drugi projekti koji će obezbediti još bolјe uslove za boravak osoba sa invaliditetom u banji.

Ana Ilić, koordinator projekata, zahvalila se Pokrajinskoj vladi i „Banji Kanjiža“ na podršci projektu koji je veoma značajan za studente sa invaliditetom. Ona je još dodala da na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko 90 akademaca sa invaliditetom.

Objavljeno: 28. 07. 2018.

Izvor: www.rtv.rs

O tome i na:

– Покрајина подржала боравак студената са инвалидитетом у „Бањи Кањижа“ – www.dnevnik.rs