Zapažen rad Kancelarije za osobe s invaliditetom

Kancelarija za osobe s invaliditetom pri Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu radi od septembra 2013. godine i za sada se čini da je njeno osnivanje pun pogodak.

 

 

Novi Sad – Kancelarija za osobe s invaliditetom pri Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu radi od septembra 2013. godine i za sada se čini da je njeno osnivanje pun pogodak.

Osnovana je da bi posredovala između osoba s invaliditetom i raznih institucija u gradu koje mogu doprineti unapređenju njihovog položaja.

– Proteklih godina je pristup invalidnosti promenjen i sada je aktuelan socijalni model, koji naglašava njihovo uključivanje u društvo kao ravnopravnih članova, što znači da je senzibilizacija institucija koje se bave pitanjima OSI postala stvar opšte kulture – kaže šefica Kancelarije Ljupka Mandić Kelijašević. – Budući da su osobe s invaliditetom jedna od osetljivijih kategorija u društvu, prepoznate su kao prioritetna grupa u radu Grada Novog Sada i resorne Gradske uprave već godinama.

Stoga je i Kancelarija zasnovana prevashodno na administrativnom radu i pružanju pravne pomoći i saveta, informisanje građana, ali i posredovanje u komunikaciji s drugim službama. Osnovna uloga jeste razvoj lokalne politike u oblasti socijalne zaštite i položaja osoba s invaliditetom u Novom Sadu. Utvrđivanje prava, kao što su parking-mesta ili naplata na auto-putevima, zahtevi za tuđu pomoć i negu, ali i podrška deci u školovanju, samo su neke od usluga koje građani mogu zatražiti u Kancelariji.

– Postoji sve veće interesovanje, a građanima mnogo znači ta komunikacija s nama i posredništvo koje im obezbeđujemo – ističe Ljupka Mandić Kelijašević.

Kancelarija je otvorena radnim danima od 7.30 do 15.30 časova, a njihove prostorije u „Apolo” centru na prvom spratu dnevno poseti više od 20 građana. U našem gradu ima više od 10.000 osoba s invaliditetom i taj broj se povećava iz godine u godinu.

L. Radlovački

Projekat „Podrška osobama s invaliditetom” realizovala je „Panonija media”, a sufinansiran je od strane Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački