Udruženje za pomoć MNRO proslavilo 57. rođendan

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Novog Sada je obeležilo 57. godina postojanja,…

Foto: Katarina Vukelić

 

 

Novi Sad – Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Novog Sada  je obeležilo 57. godina postojanja, a kako predsednik te organizacije Elmedin Dumanjić kaže, nastali su u vreme kada se Novi Sad po statutu vodio kao srez.

Dakle, reč je o ozbiljnoj tradiciji i udruženju koje je važno za naš grad, budući da se bavi marginalizovanom kategorijom ljudi, ali i njihovim porodicama, kroz nekoliko usluga – Inkluzivni servis „Cvrčak”, koji je namenjen najmlađima, Omladinski klub „Krilce”, Dnevni boravak za starije od 27 godina, kao i Klub za roditelje, a koji je zapravo otvoren za sve zainteresovane.

– Naše udruženje je važno pre svega zato da bismo naše članove na neki način učinili vidljivijima jer su neznanje i stereotipi nešto što je najveći problem u radu s našom populacijom – ističe Dumanjić. – Mi objedinjujemo i mlađe i starije kategorije, i na taj način pokušavamo da prezentujemo njihove potrebe i mogućnosti. Uz to, njihovim roditeljima mnogo znači da znaju da su im deca u sigurnom okruženju.

Šaroliki program, koji su pripremili i članovi Udruženja, kao i drugari iz hora Medicinskog fakulteta, upotpunio je druženje s predstavnicima gradske i pokrajinske vlasti, Crvenog krsta Novog Sada, ali i drugih nevladinih organizacija i prijatelja slavljeničke organizacije.

– Iza 57 godina rada i postojanja stoje dobri rezultata postignuti zahvaljujući dobrom timskom radu i odgovornosti, ali i ljubavi i nežnosti koje zaposleni i volonteri u ovom Udruženju pružaju korisnicima i ostalim članovima – rekla je pomoćnica gradonačelnika za socijalnu politiku Ljiljana Koković. – Grad podržava rad takvih organizacija kroz konkurse, a Udruženje za pomoć MNRO je iz budžeta dobilo 1,5 milion dinara kroz programske aktivnosti i još toliko kroz projektne. Važno je napomenuti da Udruženje ima i licencu za pružanje usluge Dnevnog boravka, što je još jedan rezultat dobrog i kvalitetnog rada.

Ipak, sve to je, nekako, manje važno ukoliko sami korisnici nisu zadovoljni onim što dobijaju u okviru Udruženja. A tokom svake posete uverimo se u to da njihovi iskreni osmesi proizlaze isključivo iz dobre atmosfere u kojoj su okruženi ljudima s mnogo ljubavi i pažnje u svakom pogledu.

– Lepo mi je ovde i sve volim da radim, a najviše kada treba nešto da crtamo i pravimo – kaže korisnik Dnevnog boravka Miroslav Bosančić, koji je „puno godina” deo te družine, da se više ni ne seća koliko dugo. Ali svaki put nas dočeka velikodušnim i toplim zagrljajem, osmehom i lepim rečima dobrodošlice.

L. Radlovački

Objavljeno: 23. 06. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radlovački