Lakše do posla za teško zapošljive pomoću veb aplikacije

Klaster socijalnog preduzetništva Kaspev prezentovao novu veb aplikaciju -Odgovorno (Responsible)…

 

 

Novi Sad – Klaster socijalnog preduzetništva Kaspev prezentovao novu veb aplikaciju -Odgovorno (Responsible), namenjenu osobama s invaliditetom koje kao i druge socijalno ugrožene grupe teško dolaze do posla.

Osobe s invaliditetom kao i druge socijalno ugrožene grupe teško dolaze do posla. U Vojvodini im znatno pomaže činjenica da tu radi Klaster socijalnog preduzetništva Kaspev, koji broji 80 članica.Oni su u Novom Sadu održali Konferenciju na kojoj su prezentovali novu veb aplikaciju -Odgovorno (Responsible).

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Pavle Počuč podsetio je na to da je ova pomoć itekako potrebna svim teže zapošljivim grupama. Sekretarijat će nastaviti da pomaže sve vidove socijalnog preduzetništva, rekao je Počuč, naglasivši da je u naporima da se pruži šansa za život i rad socijalno osetljivim grupama, uloga medija veoma značajna.

„Prepoznat je Klaster socijalnog preduzetništva, kao jedan od najmlađih klastera koji okuplja ambiciozne mlade ljude koji su svojim kapacitetom i idejama uspešno sprovodili projektne aktivnosti na polju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Izdvojeno je oko 1,2 miliona dinara namenjenih podršci ovom projektu, čija je implementacija završena. Sledi njegova primena na terenu i siguran sam da će takav edukativan i poslovan projekat biti uspešan i imati velik udeo i doprinos u unapređenju kako položaja osoba sa invaliditetom, tako i socijalnog preduzetništva.“

Počuč je istakao da je po zadnjim izveštajima Nacionalne službe za zapošljavanje, na teritoriji Vojvodine oko 7.000 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, te da je od tog broja oko 1.500 s teritorije Grada Novog Sada. Evidentiran je trend povećanja zapošljavanja osoba s invaliditetom od tri do pet odsto na godišnjem nivou, no ipak postoji prostor za poboljšanje postojećeg stanja.

Rajna Cvjetićanin, direktorka Klastera Kaspev, rekla je da se deset godina bavi socijalnim preuzetništvom te da očekuje da nova aplikacija donese podsticaj preduzetništvu u ovoj oblasti.Iako je tek na početku rada, aplikacija je već izazvala prilično pažnje u regionu. Po rečima projekt menadžera iz Kaspeva Siniše Tešića, slična organizacija iz Hrvatske već je stupila s njima u kontakt, želeći da preuzme aplikaciju i primeni je u svojoj zemlji. Kako je Tešić objasnio, pokretanje socijalnih preduzeća podstiče društeno odgovorno ponašanje i smanjuje potrebe za donacijama. Platforma u tome treba da pomogne.

Platformi će moći da pristupe sva preduzeća koja imaju zakonsku oabvezu zapošljavanja osoba s invaliditetim i ona koja razumeju značaj društvene odgovornosti. Imaće edukativni karakter, odnosno, predstaviće modele zapošljavanja osoba s invaliditetom. Poslovna delatnost sastojaće se u prikazivanju poslovnih usluga članica Klastera. Među ciljevima korišćenja ove aplikacije je povezivanje zainteresovanih strana, te se očekuje da će aplikacija pomoći da se saradnja među njima poboljša.

Ove godine Srbija bi trbalo da dobije Zakon o socijalnom preduzetništvu. Taj propis trebalo bi da podstakne razvoj ove oblasti. U Kaspevu smatraju da će uvođenje socijalnog preduzetništva u zakonske okvire i obaveze, predstavljati veliku pomoć socijalno ugroženim grupama, ali to što zakona još uvek nema nepremostiva prepreka za razvoj ove delatnosti.

Pomoć dolazi i od strane nadležnih iz Pokrajinske vlade, koja priprema konferenciju posvećenu ovoj temi. Kako se očekuje, svi ovi potezi trebalo bi da podstaknu rad i razvoj u ovoj oblasti.

Sertifikati leče skepsu

Kompanije koje prvi put posluju s preduzećima koje zapošljavaju osobe s invaliditetom skeptične su prema proizvodima i uslugama koje one isporučuju. Zato Tešić savetuje ove kompanije da obavzeno obezbede sertifikate iz ISO serija od 9.000 do 14.000. To je najbolji put da se na početku saradnje preskoče problemi vezani za kvalitet isporuke.

D. Vujošević

Objavljeno: 06. 03. 2018.

Izvor: www.dnevnik

Autor: D. Vujošević

O tome i na:

– Osobe sa invaliditetom lakše do posla preko aplikacije – www.rtv.rs