Zaživeo novi vid socijalne zaštite mladih s invaliditetom

Dnevni boravak za mlade sa invaliditetom u Kovačici nastavlja sa trajnim radom…

 

 

Kovačica: Dnevni boravak za mlade sa invaliditetom u Kovačici nastavlja sa trajnim radom i posle završetka dvorogodišnjeg projekta čija vrednost je iznosila 173.321 evra od čega je iz sredstava Evropske unije obezbeđeno 90 odsto, a ostalo iz opštinske kase Kovačice.

Na završnoj konferenciji u kovačičkom centru „Relaks“ predstavljena je realizacija projekta, zahvalnice su uručene učesnicima koji su doprineli njegovoj realizaciji, a potpisani su ugovori između Opštine Kovačica, Doma zdravlja i Centra za socijalni rad opštine Kovačica o trajnom finansiranju ove usluge socijalne zaštite.

Otvaranje Dnevnog boravka za mlade sa invaliditetom u Kovačici ima za cilj uvođenje i pružanje nove usluge socijalne zaštite, kojim se omogućava veća samostalnost, razvoj i održavanje socijalnih i fizičkih funkcija korisnika, kako bi oni svoje potrebe zadovoljavali u sredini u kojoj žive u svom prirodnom okruženju.

Projekat poboljašnaj usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom u Kovačici realizovan je u okviru programa „Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući Rome, kroz uvođenje raznovrnsih usluga u zajednici“ koji sprovodi Delegacija Evropske unije u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Realizacija projekta započela je u decembru 2015. godine i prva faza je obuhvatila renoviranje i adaptaciju objekta nekadašnjeg „Zvonarevog doma”, takođe i edukaciju zaposlenih, pa je Dnevni boravak za mlade sa invaliditetom otvoren u februaru ove godine, gde sada redovno dolazi deset korisnika. Direktorka Centra za socijalni rad opštine Kovačica Dušanka Petrak naglašava da dnevni boravak nastavlja sa radom, s obzirom na to da se kovačička opština prilikom apliciranja za sredstva EU na to i obavezala.

– Puno toga je postignuto u okviru ovog projekta, a mislim da najveći benefit od toga imaju korisnici dnevnog boravka. Oni imaju gde da dođu, imaju gde da usavršavaju svoje sposobnosti i svoje kapacitete podignu na jedan nivo da mogu da funkcionišu u svojoj sredini. To je značajna podrška i njihovim porodicama, jer su njihova deca od ponedeljka do petka na sigurnom mestu gde im se pruža puna pažnja i briga, gde će se oni osećati srećno i zadovoljno. Ovom podrškom naša lokalna zajednica ukazuje da je odgovorno društvo i da vodi računa o najugroženijim grupama građana u našoj opštini – kaže direktorka Petrak.

M. Mitrović

Objavljeno: 27. 12. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović