ФИНАЛЕ ЈЕ СИГУРНО, А И НЕШТО ВИШЕ ЈЕ МОГУЋЕ

На предстојећем Првенству Србије у голбалу које ће одржати у суботу 28. октобра у Земуну, наступиће и голбалисти „Наиса“…

 

 

На предстојећем Првенству Србије у голбалу које ће одржати у суботу 28. октобра у Земуну, наступиће и голбалисти „Наиса“. Иако млад клуб, око себе је окупио искусне голбалисте који очекују висок пласман. Иза њих је годину дана вредног рада, најпре индивидуалног, а касније и колективног. Много заједничких тренинга током године на измаку на разним камповима и припремама, утицали су на то да се формира тим за висока спортска достигнућа на националном нивоу.

Посебан печат тренажном раду у овом спорту који је лична карта слепих и слабовидих особа је несебично дао Факултет спорта и физичког васпитања Унивезитета у Нишу. Студенти свих нивоа студија су марљиво радили са голбалистима, били им тренери, персонални асистенти, али и спаринг партнери. Све то у склопу наставних и ваннаставних активности. Сала поменутог факултета је увек била доступна за голбалисте „Наиса“.

„Неизмерно сам захвалан Факултету спорта и физичког васпитања Унивезитета у Нишу, настаном и ненаставном особљу и студентима. Посебну захвалност дугујем наставницима на предметима који се тичу спорта особа са инвалидитетом – Марку Александровићу и Бојану Јоргићу. Многи студенти овог факултета су радили са нама индивидуалне тренинге, пратили су нас на камповима и турнирима, организовали спаринге, били нам саиграчи и противници. Посебно нам је значило то што смо могли да користимо факултетску салу за бројне тренинг утакмице. Никада у мом животу нисам видео толико особа без оштећења вида игра голбал. Зато је овај факултет јединствен у свету.“ – нагласио је капитен Стефан Стевановић, иначе студент генерације четврте године Правног факултета Универзитета у Нишу.

На Првенству Србије ће највероватније бити 10 екипа у две групе по пет екипа. Да би се дошло до финала мора се победити пет утакмица, а финале је шеста. Иван Поповић, тренер „Наиса“, дугогодишњи бивши џудиста налази сличност између два наизглед различита спорта.

„Голбал је, као и џудо, игра нерава и психе, пуна надмудривања и самоконтроле, не играју само мишићи. У џудоу морате победити шест или седам борби у једном дану да би постали шампиони, исто као и у голбалу. Мораћемо да цео дан задржимо фокус, а то није лако. И не само играчи, већ и стручни штаб.“ – нагласио је тренер Иван Поповић.

Свој деби имаће и највиши играч „Наиса“, Душан Галовић. Наглашава да је физички спреман, а да се од њега очекује да одмени и одмори најбоље играче током утакмица у групној фази.

„Заволео сам голбал и напредујем брзо. Верујем да ћу наредне године бити играч који ће играти завршницу, што у суботу није могуће, недостаје ми искуства. Ипак, имаћу солидну минутажу у утакмицама у групној фази. Надам се да ћу оправдати поверење, пре свега у одбранбеним задацима.“ – рекао је Душан Галовић.

Шест утакмица у једном дану захтева завидну физичку спрему голбалиста. С друге стране, екипа из Ниша има „дугу клупу“, максималан број играча који може да пријави – шест. То даје могућност да се у утакмицама са слабијим противницима у групи може наступити са тзв. „другом поставом“.

„Пре месец дана на Београд Опену смо играли са четири утакмице у једном дану, било је укупно пет јаких екипа. То искуство ће нам бити од користи за предстојећи турнир – првенство државе. Можемо да калкулишемо до полуфинала и да ротирамо играче, а да најбоље сачувамо да буду свежи у завршним борбама. Мало који тим то може себи да приушти и искористићемо ту чињеницу. Наметнућемо свој ритам од почетка сваке утакмице,  јер смо физички јако спремни.“ – нагласио је тренер Стефан Мићићеловић.

Мотивисање играча није потребно, јер нико више од њих не жели да се такмичи за свој клуб и град. Тренери са мотивацијом својих голбалиста једноставно немају проблема. Код нишких голбалиста је мотивације на претек.

„Једно је сигурно. Мотивација нашим играчима не недостаје. Напротив, они једва чекају да дође субота, тачније петак поподне када путујемо за Београд, где ћемо и преспавати и одморни дочекати такмичарски дан. Жеља за доказивањем је огромна. Фокусирају се на финале и пројектовани дуел са шампионом, екипом Младости из Београда. Ипак, потребно је доћи до финала, па стручни штаб од играча захтева опрез. Наши играчи су добили на самопоуздању, јер су пре десетак дана на једном пријатељском турниру добили екипу Младости. Међутим, то је пријатељска утакмица, а у суботу нас очекује нешто друго.“ – нагласила је тренер Тамара Милорадовић.

Чињеница је да стручни рад, посвећеност, услови и добра атмосфера је магнет да одлични српски голбалисти желе да буду део нишког тима. Један од њих је и нов студент Правног факултета Универзитета у Нишу, играч који је пре месец дана појачао нишки тим из редова шампиона државе, репрезентативац Лука Булатовић.

„Често сам и раније боравио у Нишу, највише због спортских обавеза. Ниш је град који има душу, свако ко дође у њега се врло брзо прилагоди. Преселио сам се у Ниш због студија, а наступ за „Наис“, са којим пар седмица тренирам, логичан је след догађаја. Мој нови клуб даје три репрезентативаца: Крујезија, Петровића и мене. Очекује се и позив у национални тим и за нашег капитена, Стевановића. Тренери су дивни људи и јако стручни. О подршци са ДИФ-а да и не говорим.“ – није крио задовољство о свом новом клубу и граду, стандардни српски репрезентативац Лука Булатовић.

На предстојећем првенству државе, екипу голбал клуба „Наис“ чине следећи играчи: Стефан Стевановић (23), Милан Петровић (30), Душан Галовић (28), Лука Булатовић (24), Џавит Крујези (30). Стручни штаб ће чинити: Иван Поповић, Стефан Мићићеловић, Тамара Милорадовић и Стефан Пивач.

Жреб за првенство Србије ће се одржати у петак у Београду.

Проф. др Марко Александровић
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевића 10А, 18000 Ниш
Србија

Prof. Marko Aleksandrivic, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Carnojevica 10A, Nis
Serbia

Izvor: Marko Aleksandrovic <marko.aleksandrovic@gmail.com>