„SVE SMO POBEDNICE“ Održano prvo takmičenje za mis sveta za osobe sa invaliditetom

Prvo takmičenje za mis sveta u kolicima održano je u poljskoj prestonici Varšavi.

 

 

Prvo takmičenje za mis sveta u kolicima održano je u poljskoj prestonici Varšavi. Od 24 učesnice takmičenja koje je održano u subotu, pobedu je odnela studentkinja psihologije i socijalne pedagogije iz Belorusije Aleksandraa Čičikova, prenosi AFP.

– Nije bitno ko odnosi krunu. Sve smo pobednice. Ovo nam je prva posebna prilika da pokažemo svetu da mi možemo da radimo šta god poželimo – rekla je 28-godišnja profesionalna košarkašica u kolicima iz Čilea.

Takmičarke su se pojavile u tradicionalnim nošnjama, koktel i večernjim haljinama, izvodile su ples krećući se kolicima same ili uz nečiju pomoć.

One su uglavnom govorile o ličnim iskustvima i izazovima koje donosi život u kolicima.

Jedna od njih je Marija Dijaz koja sa neverovatno stilizovanom večernjom haljinom i savršenom frizurom izgleda kao bilo koja lepotica koja učestvuje na takmičenju za mis, osim što se nalazi u kolicima, na koje je osuđena kada je pre deset godina stranac pucao u nju.

Miranda Bejker iz Holandije, žrtva je greške lekara, a Poljakinja Beata Jaloha završila je u kolicima kada je na nju pao čovek koji je skočio u pokušaju samoubistva.

Ovo je prva inicijativa ove vrste u svetu, a cilj je da se „promeni slika žena u kolicima kako ne bi nalazile na osude samo zbog“ njihovog invaliditeta rekla je šefica fondacije „Samo Jedan“ koja je organizovala takmičenje Vojtašek Ginalska.

Da bi takmičenje bilo isfinansirano, fondacija je skupila novac od privatnih sponzora, ali najveća količina pomoći došla je od grada Varšave, koji je obezbedio infrastrukturu, logističku podršku i pomagače.

Izvor: www.blic.rs

Izvor: Tanjug