Стара Пазова: Oтворен холистички центар за децу са сметњама у развоју

У оквиру Основне и средње школе „Антон Скала“ у Старој Пазови, која брине о стотину деце са сметњама у редовној настави, десетак корисника дневне неге и пружа подршку за још 88 ученика по основним школама старопазовачке општине, отворен је холистичко-рехабилитациони центар „Ослонац“.

 

Стара Пазова: У оквиру Основне и средње школе „Антон Скала“ у Старој Пазови, која брине о стотину деце са сметњама у редовној настави, десетак корисника дневне неге и пружа подршку за још 88 ученика по основним школама старопазовачке општине, отворен је холистичко-рехабилитациони центар „Ослонац“.

Ово је заједнички пројекат Општине Стара Пазова и Делегације ЕУ у Србији. Холистичко-рехабилитациони центар треба да обезбеди деци и младима са развојним поремећајима здравствену, прихолошку помоћ и физиотерапију па су у ту сврху, у новом објекту изграђене и најсавременије опремљене собе за терапију која треба да ангажује и развија сва чула код деце и младих: сензорна соба, бела соба и слана соба. Поред четрдесетак запослених у овој старопазовачкој школи од којих ће у холистичком центру бити ангажовани дефектолози, медицинску помоћ ће пружати педијатар др Ана Николић.

На свечаном отварању објекта у чију изградњу и опремање је уложено 232.812 евра, од којих је 34.000 обезбедила Општина Стара Пазова, остало Делагеција ЕУ, председник општине Ђорђе Радиновић је истакао да је ово значајан пројекат за ову локалну самоуправу, јер доприноси инклузији најугроженијих социјалних група, да је допринео бољем упознавању са потребама тих осетљивих категорија становништва и начинима да се укључе у заједницу, као и да ће Општина наставити да финансира овај центар , пошто је то предуслов једнаких шанси за све.

Председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић подржао је својски овај пројекат Делегација ЕУ учествовала је с готово 200. 000 евра у градњи објекта.

Тања Тодоровић, директорка ове школе рече да овде живе и уче „чисте душе“, да је то „специјална школа“ али не по оном што је тај израз некада значио, него по приступу и великој љубави читавог колектива и свих њихових сарадника према деци и послу који обављају. Директорка Тодоровић захвалила је председнику општине Радиновићу што је, не само по функицији и пријатељ и кум ове школе, затим, Делегацији ЕУ, фирми „Лукс М” која је изградила објекат, фирми АГ која је опремила сензорне собе, члановима надзорног одбора, јавним предузећима и свом колективу на подршци да ова установа расте и остварује своје програме иновативних услуга социјалне заштите рањивих група.

На свечаности је наглашено да је у оквиру тих програма 2010. године отворен дневни боравак „Искорак“, годину касније купљено возило за превоз ученика, 2013. уведена помоћ и нега у кући, а лане обновљена цела школа. Нови центар „Ослонац“, бићe, пре свега, у бризи и развоју деце са развојним сметњама ослонац породицама, родитељима. Иначе, овај пројекат је један од 28 грантова који се ове године реализују у Србији, за које је ЕУ обезбедила 5,4 милиона евра.

Иновативне терапије

Овај центар пружаће иновативне терапије, које могу побољшати способност мозга и стимулацију чула деце и младих са сметњама. Капацитет је 30-оро деце и младих са различитим потешкоћама, поремећајима пажње и сензорних оштећења. Комбинација ових терапија омогућава превазилажење социолошких баријера и напредак, како у обазовању тако и у погледу оснаживања социјалне инклузије.

Анђелка Мали

Objavljeno: 04. 10. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Anđelka Mali