Javni čas učenja srpskog znakovnog jezika

Ovaj čas je održan povodom Međunarodne nedelje gluvih…

 

 

Beograd – Prestonički školarci 28. septembra su imali nesvakidašnji javni čas. U Dečjem kulturnom centru Beograd upoznali su se sa osnovanim pojmovima iz srpskog znakovnog jezika, kako bi lakše komunicirali sa drugarima koji imaju problem sa sluhom. Ovaj čas je održan povodom Međunarodne nedelje gluvih.

– Najveći problem osoba sa oštećenim sluhom su poteškoće u komunikaciji, zbog čega je na to i potrebno ukazati. Učenjem osnova znakovnog jezika pomoći ćemo onima koji nisu u prilici da nas čuju. Moramo zajedno da gradimo okruženje u kojem svako ima ista prava i uslove za život – rekao je gradonačelnik Siniša Mali koji je prisustvovao javnom času.

Prvi čovek prestonice podsetio je da osobe sa oštećenim sluhom, deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom spadaju u veoma osetljive kategorije stanovništva zbog čega im je potrebna pomoć svih.

– To je sistem vrednosti koji želimo da gradimo jer Beograd nije samo put, zgrada, most ili tunel.  Beograd je svako od nas i svako od vas – dodao je Mali najavivši da će biti izdvojeno više sredstava kako bi život osoba koje imaju probleme sa sluhom bio olakšan.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić koji je podsetio da je ta opština početkom tekuće godine uvela indukcionu petlju na šalterima kako bi se  osobama sa oštećenim sluhom omogućilo da lakše komuniciraju i dođu do neophodnih informacija.

Objavljeno: 29. 09. 2017.

Izvor: POLITIKA – Beogradska hronika

Autor: D. A.

O tome i na:

– Održan javni čas učenja znakovnog jezika – www.studiob.rs

– U PRISUSTVU GRADONAČELNIKA BEOGRADA Javni čas učenja srpskog znakovnog jezika – www.alo.rs

Kragujevac – Međunarodna nedelja gluvih: „Puna inkluzija sa znakovnim jezikom“ – www.infokg.rs